Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Wednesday, 31 July 2013

Dari 71kg - 65kg - 59.8 - 57.5kg => Ku Menuju Impian 49.5kg


Hi,kawan-kawan

Tinggal seminggu lagi detik akhir Ramadhan.Terasa bagaikan hati sayu bakal meninggalkan bulan penuh mulia ini. Seindah Ramadhan ini menghadirkan anugerah Syawal yang bakal tiba tak lama lagi.

Semalam adalah sesi timbangan (1) bagi 90 DAYS WEIGHT LOSS CHALLENGE. 

Entah kenapa hati pada mulanya kecut juga ble melihat prestasi para peserta lain ketika saya memulakan gerak kerja update semua timbangan yang diberi. Saat ini saya masih menanti jawapan timbangan 1 yang masih tak diperoleh dr Kak Yusnany Yusop & Anna Shaidi. Seorang peserta Wani telah menarik diri atas sebab-sebab tertentu. Kini tinggal 15 peserta sahaja.

How's my weight progress?
Pasti ada yang nak tahu,kan? Ups, ada ka yg mengikuti perkembangan diet Mia?

Alhamdulillah selepas bersalin Raya kedua 2012 (Ogos 2012)..memang mia mengaku tidak pantang sebetulnya. Makan ikut suka..sesedap rasa ja..sebab tu berat mia susah nak turun ..masih 71kg (November 2012) dengan BMI (30.7-OBES)....anda boleh saksikan my progress seperti di bawah :-


TINGGI : 152CM (JENIS RENDAH)    

PERTENGAHAN DISEMBER 2012
BERAT : 65KG          BMI : 28.1 (OVERWEIGHT)

PINGGANG : 42 inchi
PEHA : 23 inchi
LENGAN : 13 inchi
PINGGUL : 42 inchi

* NO WORKOUT + DIET TAK IKUT RULES (NOVEMBER-APRIL 2013)


TIMBANGAN 31 JANUARI 2013
BERAT : 61.9KG          BMI : 26.7 (OVERWEIGHT)

PINGGANG : 40.5 inchi
PEHA : 21.5 inchi
LENGAN : 12.2 inchi
PINGGUL : 40.5 inchi

* NO WORKOUT + DIET TAK IKUT RULES (NOVEMBER-APRIL 2013)




TIMBANGAN 30 JULY 2013
BERAT : 57.5 KG          BMI : 24.3 (NORMAL WEIGHT)

PINGGANG : 33 inchi
PEHA : 19.5 inchi
LENGAN : 11 inchi
PINGGUL : 38.5 inchi

* WORKOUT BERMULA PADA AWAL JULAI + DIET DILAKUKAN BERMULA MEI 2013


hm..itu cite dr aspek inchi badan....alhamdulillah dr 71kg kini mia berjaya ke kemuncak normal weight. That's mean mia dh berjaya menurunkan sebanyak 13.5 kg.Walaupun ia bukanlah 1 penurunan yg boleh dibanggakan.Namun mia mengucap syukur..sekurangnya setiap bulan,mia hanya target turun 1kg saja + ada penurunan inchi badan.

So,let's see my picture lak...

BERAT : 71 KG (OBES)

 BERAT :  65KG (OBES)...baju ketat masa ni..huhu



BERAT : 59.8KG (OVERWEIGHT)



BERAT : 57.5 KG (NORMAL WEIGHT )

Kesimpulannya...

masih terlalu panjang lagi masa untuk mia mengejar ideal weight.Mia mesti dapatkan berat ke angka 49-48kg....Sekarang ni mia masih belum sepenuhnya boleh pakai kurung cotton (cotton ni jenis ikut bentuk bdn size M)...lani banyak mia pakai size M yg besar sikit ...

Jika mia berjaya menyarung semula baju cotton size M...
maka Mia akan bagi ganjaran untuk myself. Ia dikira bonus kejayaan :-)


So,let's fight untuk sesi timbangan seterusnya pada 30 Ogos 2013.

hm..Bagaimana perjalanan progress diet kawan-kawan?
Hope segalanya sukses dr awal hingga ke akhir meniti waktu Hari Raya k.
Raya..raya juga..tapi misi jangan sesekali lupa k.






Melarik Tinta Maya,
 


 

 






















 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

10 comments:

Nafira usof said...

Tahnia Mia sebab dah capai normal weight~ tumpang happy~

zura masih lagi overweight~ jauh lagi perjalanan.. moga terus diberi semangat untuk turunkan berat badan~

Mummy said...

congrate mia...kagum ngan awak...hampir capai berat macam seblom pregnant...

ieda immi said...

ya tuhannnnnnnn
lama tul x kemari
akk hampir x kenal blog ko dik !

tahniah mia

akak maintain 71 kg .. tadi timbang 70kg ekeke .. alhamdulillah

nak dptkan 68kg x tahulah boleh atau tidak ;)

HaLiMaTuN SaAdIaH said...

wah bagus bagus...tahniah tahniah...kita suka workout tapi susah nak tukar cara pemakanan..haru betul..hasilnya berat tak turun sangat tapi body nampak lah sikit figure dan baju dan seluar loose jugaklah..huhuhu..tapi still nak turun berat jugak..lepas raya ni lah..hahaha..aduhai selalu macam ni...

Hana Farhana said...

tahniah kak mia:)
bkn sng nak turunkan berat sbnyk 2..
teruskan usaha ye..hana sentiasa tunggu & ikut perkmbgn akak.

miazara ina said...

@ieda immi

oo...dah lama x jenguk ya..kak ida bz kot...tahniah juga utk akak sebab terus maintain

miazara ina said...

@HaLiMaTuN SaAdIaH

selamat menjaga diet di hari raya matun...

miazara ina said...

@Hana Farhana

amboi tgk perkembangan akak ka..ups malunya...pepun thanks for support..insyaallah doakan akak berjaya

miazara ina said...

@Mummy

belum capai lagi.hampir tu pun mcm x lagi.selagi mia x buat baju cotton maka belum terlaksana impian

miazara ina said...

@Nafira usof

zura..insyaallah boleh..jgn pernah sesekali pts asa k..bersama kte jayakan diet dgn baik..

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute