67.1kg (start diet 14.1.2017)--)time to run now until 50kg

Wednesday, 30 October 2013

Timbangan Akhir (30.10.2013) Weight Lose Challenge


Hi...selamat pagi kawan-kawan.

Mesej hari ini khas ditujukan untuk para peserta Weight Lose Challenge with Mia.

Nampaknya sedar tak sedar hari ini sesi terakhir kte bersama.

Jangan lupa update timbangan anda di wall FB KMKK atau terus mesej my FB dan wajib bagi gambar timbangan.

WARNING
-peserta yg tak bagi gmbr timbangan sbg bukti...tidak akan dikira dalam penentuan pemenang.


p/s : keputusan pemenang akan dibuat selewatnya 7 November. Hadiah akan diberi dalam bentuk barangan mengikut nilai dinyatakan.
 




Palitan Tinta Maya,
 

 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Tuesday, 29 October 2013

Isteri Kedua Ashraff Muslim Wan Sakinah Hamil 3 bulan


NAMA Ashraf Muslim, 29, dan Wan Sakinah Ahmad Saburi, 29, sekali lagi menjadi perhatian apabila isteri kedua pelakon itu dipercayai sudah hamil tiga bulan. 

Menguatkan lagi dakwaan itu apabila Sakinah memuat naik foto ubat-ubatan yang diterima dari sebuah klinik di Putrajaya. Paling ketara apabila ubat jenis 'asid folik' yang sememangnya diperlukan oleh ibu hamil turut dimuat naik menerusi Instagramnya.



Malah gambar itu telah menarik perhatian kebanyakan pengikut Sakinah di Instaram hingga ada yang mengucapkan tahniah kepadanya. 

Bagaimanapun, Ashraf sebelum ini menerusi kenyataan di sebuah portal menafikannya dan usaha Zass untuk mendapat komen Ashraf berhubung berita gembira ini tidak berhasil apabila Ashraf tidak menjawab panggilan telefon dan juga sistem pesanan ringkas (SMS). - Sinar Harian

Seterusnya timbul spekulasi di forum-forum bahawa Wan Sakinah telah mengandung. Kalau benar, tahniah diucapkan. Baru saja Ashraf menafikannya, nampaknya spekulasi Wan Sakinah telah mengandung menjadi kuat semula.

Buat pengetahuan anda, ubat-ubat seperti yang dimuat naik oleh Wan Sakinah juga digunakan oleh wanita yang ingin mengandung, jadi mungkin juga dia masih belum hamil seperti yang didakwa, sebaliknya sedang berusaha untuk mengandung.

Apa pun, selamat maju jaya diucapkan.








Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Dari Handphone Ku Telah Bertukar Smartphone :-)


Hi,kawan-kawan...

Salam suria ..senyum2x selalu dr Mia.

Apa khabar?ha..pecite diet korang?Hope semuanya sukses..Mia ni terkadang ke laut juga dietnya..huhu...

Realitinya saat ni Mia begitu busy dengan gerak kerja akhir persekolahan. Baru ni baru je selesai mengisi Borang Prestasi PPPS DG41 (Pemulihan Khas)...Baru tersedar bahawa pada tahun inilah Mia memegang jawatan paling banyak sepanjang rekod Mia bertugas di sekolah ini bermula Nov 2007....20 jawatan? Sekolah Kurang Murid (SKM)...fenomena biasa...Kena teguh..kena kuat semangat..Dalam mengejar kecemerlangan dunia..akhirat juga perlu ada,kan?hehe

Dah habis Penilaian Pretasi..menyusul pula Pemantauan SPSK (Filing Kualiti)..sekarang sedang menanti pihak pemantau datang ke sekolah. Harap segalanya berjalan lancar. Gerak kerja untuk pemilihan Pengawas juga sedang direncanakan. Begitu juga persiapan ke Majlis Anugerah Cemerlang...yang paling dinantikan penuh debaran adalah keputusan UPSR 2013.


Ha..dalam dok busy ni.mia sempat pasang niat tukar handphone asal mia ke smartphone...Mia telah memilih S4 mini..survey punye survey...mia dapat harga yg ok ....klu di pasaran RM1400 lebih ..tp mia dapatkan harga RM1100 lebih samsung waranty..mia x pilih yg AP warranty...Ini je yg termampu...pepun smile sbb dapat guna dgn baik devices ni...

Bertukar ni pun org2x sekeliling dh guna application whatsapp,viber dll..paling mudah,terus surf fb,blog melalui data/wifi through smartphone.

Untuk plan data Mia memilih celcompostpaid ...Plan data 3gb rm58+executive 40...Boleh rujuk pada link ni


dan juga..


Mia pilih pelan ni setelah memeriksa rekod panggilan & sms mia tak sampai pun melebihi rm30..lagipun dah ada perisian free call/voice...guna je la..hehe.ye tak?mudah nak berurusan & keep communiation with hubby...
 
 casing ni jadi pilihan Mia...




Tapi..part paling susah nak cari casing smartphone nie..Mungkin masih baru lagi di pasaran...so at last mia amik warna oren je la..ok gak,kan?hehe..janji tutup.

Ok la..setakat ni cite hari ni..Jumpa lagi.





Melarik Tinta Maya, 



Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Wednesday, 23 October 2013

Diet Oh Diet "Berkongsi pun Salah Ka?"


Hi,frens...salam ukhuwah maya dari Mia.
Tidak kira baru masuk @ sekali sekala masuk @ selalu jengah sini...

Diharapkan semuanya sedang berusaha ke arah matlamat & pelan diet masing2x. Teringat entry saya semalam berkenaan25-oktober-misi-diet-ku-diubah-natural . Niat asal saya hanyalah untuk berkongsi.

Tapi...apakan daya. Ada pihak-pihak yang mungkin marah terutama bagi geng Diet Atkins....Mungkin silap saya juga pi jengah masuk FB KDA. Sepanjang saya berdiet...saya kawan dengan semua golongan dengan pelan diet masing-masing.Saya tak pernah pun kata di sini 

"korang wat diet itu ini salah...Bagi saya tidak kira apa jenis diet pun...guna produk ka..x guna produk ka.diet jenis itu ini ka..saya menyokong semua,"

Matlamat kte sama....
MENCAPAI ANGKA NORMAL WEIGHT & IDEAL WEIGHT.


Susah nak puaskan hati semua orang. Bila saya tak tulis bab diet...ada orang tanya

"kenapa senyap ja,"

Tentang Kevin Zahri tu & apa jua pandangan tentang diet...ia hanyalah sekadar rujukan yg saya share. 



Kepada Geng-geng Diet ATKINS,

"mohon maaf...jika ada kenyataan saya yang salah pada entri semalam...tapi secara asasnya saya tidak pernah condem pepun..malah saya tabik pada apa yg anda lakukan...cara pemakanan anda pun still saya ikut mana yg terbaik..entri saya semalam hanya sekadar plan & sharing only. Saya juga ada kawan yang diet atkins & berjaya buat..tapi kami still berkongsi pelan...tak pernah saya nak tarik kawan saya ke arah diet lain...yg penting,pada saya kami tetap menuju target kg idaman kami. Begitu juga penganjuran weight loss..saya tak pernah membezakan org tu diet itu x leh masuk..it's not fair...alangkah bagus klu kita sama-sama mengukuhkan kekuatan untuk capai matlamat diet dr bertekak itu ini,"



Dasarnya

"Buat la pe jua diet yang kte pegang....janji kte mencorakkan ke arah matlamat kte kehendaki...Bila kte plan...x smestinya yg kte rancang menjadi 100%..pasti ada compang campingnya. Ibarat kehidupan kte....x lari dari kesilapan...mana ada manusia 100% hebat...setiap hari kte dituntut menuntut ilmu dan ilmu perlu dikongsi..tak kira dari sumber mana-mana,"


Pilihannya :-

1) Terletak pada diri masing-masing akan cara diet yg mampu kte wat
2) Lain orang lain situasi hidupnya






Melarik Tinta Maya,
 


Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Tuesday, 22 October 2013

25 Oktober "Misi Diet Ku Diubah 'NATURAL' - NO PRODUK"


Salam terindah untuk semua...

Sekian lama menyepikan diri dari dunia maya...kesibukan Kejohanan Sukan, Ujian Linus dan gerak kerja Penilaian Prestasi 2013 serta terkini Peperiksaan Akhir Tahun...membuatkan saya kurang menulis bab diet diri. Namun blogwalking fren's blog & FB Group Diet wajib tiap hari ditatap.

Bagi pengikut blog saya sejak dari blog pertama diwujudkan..saya berdiet menggunakan produk HERBALIFE...dan kini saya campurkan dengan SUPREMIX biodex. Hajat untuk stop sikit-sikit dgn produk dh lama ada di hati..walaupun sayang juga dengan rasa coklat herbalife yg every time melekat di hati..hehe. 

Begitu juga teamix..maka selepas ini,saya bakal merancang 1 plan diari makanan secara natural....Dalam banyak-banyak pilihan dan jenis diet...saya memilih ingin mengikuti diet EN SUSUSEJAT.COM..

Bukan hati tak ingin melakukan diet ATKINS...yg makin popular kini..Tapi,saya tak mampu...saya ada sebab tersendiri....

"Dengan perjalanan jarak jauh dr rumah ke tempat kerja (1 jam setengah)....persediaan breakfast pun kdg2x kelibut saya buat seawal jam 5am.Nampak mudah,tapi bagi saya yg ada anak..segalanya perlu diatur....kerna semua kena urus sendiri tanpa suami yg jauh di sisi...even ada family pun,tanggungjawab dan keperluan anak..tetap saya kena susun..baik dr segi masakan,baju,pampers,susu,dll lagi..Dengar mcm mudah..tapi bukan bagi saya ya,"

Apa plan diet NATURAL saya ya?

Dari aspek pemakanan,saya bahagikan kategori kepada tiga :-


BREAKFAST (antara pilihan makanan yg saya senaraikan) :-
(7am setibanya di sekolah)

- Jus Carrot (resepi dr SUSUSEJAT ... resepi karot susu rendah lemak tinggi protein )

- 2 biji telur mata (resepi dr SUSUSEJAT..http://sususejat.com/telur-mata-ala-microwave/)

- Jus Betik+ oren (letak low fat milk ( resepi di http://www.myresipi.com/top/detail/18545

- Jus Epal (no ice,add low fat milk)


Sempat google search cadangan dari blogger lain about sarapan :-
 
Semangkuk oat dan nescafe
Sekeping roti canai dan kuah dal dan secawan teh o
2 keping roti mil penuh , 4 sudu tuna dangan timun dan salad serta air soya.
Semangkuk bijirin fiber dan secawan teh o
2 ketul popia basah dan segelas teh o
2 biji karipap kentang dan secawan nescafe 0
2 keping roti bakar serta jam dan segelas susu.
2 biji telur setengah masak dan secawan kopi.

*Kesimpulannya : Breakfast plg cepat saya plan adalah ANEKA JUS



 contoh segenggam nasi bagi Kevin Zahri (harus ikut contoh ni)


LUNCH (10.15 pagi - ikut jadual guru sekolah ya!)

- Jika ada buah,..aku akan mulakan dulu dengan buah. Cth 1 hiris tembikai
- 1 genggam nasi + lauk-puak (lebihkan ulam,sayur,hidangan kukus,rebus).
- Air suam (elak ais)


Sempat google search cadangan dari blogger lain about lunch(dipadankan dengan iar suam + sebelum makan minum air suam)

1/2 senduk nasi dan 1/2 senduk kacang buncis goreng dan seketul ikan tongkol masak kuah.
1/2 senduk nasi dan 1/2 ikan kembung bakar dan ulaman dan setengah sudu sambal belacan.
Setengah senduk mee hoon goreng
1 mangkuk kecil bubur ayam/ikan dan 1/4 telur masin
Kweyteow sup
1/2 cawan makaroni goreng
1/2 senduk nasi dan 1/2 ekor ikan masak halia (kukus) dan 1/2 senduk sayur campur.
1/2 senduk nasi dan seketul ayam dada masak sup
1/2 senduk nasi dan ayam dada masak paprik.
1 senduk nasi satu mangkuk besar kerang rebus dan cili sos.
1 senduk nasi,tauhu goreng dan satu senduk sayur campur.
1 mangkuk  mee wantan.
1/2 mangkuk pasta
1/2 senduk nasi putih, dan seekor ikan kerisi dan 1/2 senduk sayur kubis
1/2 nasi goreng kampung dan lai chee kang
1/2 nasi putih ,sambal tempe ikan bilis dan sup bayam.

 

SNEK ( 2.00 - 4.00 petang ) 
*wajib amik time aku nak drive balik dr sek (Rengit) ke JB....1 jam setengah..!!!

-1 bread GARDENIA wholemail grain (resepi dr SUSUSEJAT  ..http://sususejat.com/snek-ketika-di-pejabat/). Boleh gak letak tuna (beli yg in water...aku mmg x kan sesekali letak mayonis)

- kacang panggang almond ( http://semutsamba.blogspot.com/2012/06/snek-sihat-kacang-almond.html)
*smlm g pasaraya,mahal almond ni..tp klu nak sihat,ikut la ye..BAKAR

-buah-buahan (epal,anggur,tembikai,oren,pear dll)




DINNER ( 6.00 petang - 7.00 malam ) 
* NO RICE (Jika nak sangat, just 2-3 tablespoon only)

- Sup Ayam 
- Ikan Kukus
- Tomyam
- Sup Sayur 


Sempat google search cadangan dari blogger lain about dinner (dipadankan dengan iar suam + sebelum makan minum air suam)

2 ketul popia basah dan jus tembikai.
1 mangkuk rojak buah
Sanwich sardin dan segelas susu rendah lemak.
Sebiji buah naga
5 keping biskut dan secawan milo panas.
1 mangkuk salad buah.
Semangkuk tau fu fa
Satu biji jagung rebus.
Segelas jus tomato.
Seketul tahu sumbat dan segelas soya.
1 ketul pau kukus dan susu rendah lemak
1 cawan yogurt asli 




Ups..ble pulak waktu ko minum air Mia oii?hehehe.
Mestilah mia dah letak 1 bottle air besar (2 liter)...anggaran 4 botol mineral 500ml.



 KESIMPULANNYA

Cuba sesuaikan makanan dengan selera anda supaya anda tidak mudah jemu! Menu diet sihat ini anda boleh ubah tetapi mengikut kalori yang sama.


p/s: Mia sedang habiskan beberapa sachet Supremix. Herbalife dah selesai. LEGA !!!


NEXT ENTRY DIET coming...WAIT OK !!!

a) My Workout
b) Update My Latest Weight
 





Palitan Tinta Maya,
 

 
 






Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Korang Update Blog by Smartphone @ Labtop?


Hi,kawan-kawan...

Apa khabar? Mia mengharapkan semuanya keadaan baik-baik ja.

Rata-rata kini sudah memiliki smartphone.Ye tak?Tak kurang jua yang masih kekal menggunakan handphone...Labtop juga adalah suatu kemestian yg mesti ada terutama dalam membantu tugasan.

Dengan teknologi terkini....
Ada juga penulis blog/blogger yg tiada masa/bz lebih gemar update blog guna smartphone. Bila dirisik-risik..aplikasi pe yg mereka guna. Ada yg menggunakan Blogger/Wordpress/Bloggeroid.



Hm..anda bagaimana?

Tertarik juga untuk melihat tutorial oleh http://blogr.my/fr/8435/update-blog-guna-samsung-galaxy-note.html Beliau memilih update blog guna smartphone.

Pemilik blog ini pula menggunakan aplikasi Blogger..http://ceritayna.blogspot.com/2013/03/blogging-dengan-mudah.html


Sempat juga aku tengok tutorial oleh Kak http://www.mialiana.com/2013/05/cara-cara-update-blog-secara-mobile.html tentang update guna Bloggeroid..Mcm susah ja..Dah la aku tak pandai berkod-kod nie..huhu 

Ada juga yg update blog by email..


SO...ANDA KATEGORI MANA SATU & PERSOALANNYA KENAPA ANDA PILIH CARA TU?





Melarik Tinta Maya,
 
 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Monday, 21 October 2013

Perut Buncit? Aduhai.....aduhai...


Kajian perubatan mendapati, jumlah lemak yang banyak di dalam badan boleh menyumbang kepada pembentukan kanser, penyakit diabetes, masalah kolesterol tinggi dan masalah jantung. Lebih teruk lagi, ia boleh menyebabkan seseorang itu berisiko tinggi untuk menderita dengan pelbagai penyakit sepanjang hidup mereka berbanding mereka yang tidak banyak  mempunyai lemak di bahagian perut walaupun mempunyai BMI yang sama.
 
Di artikel ini dikongsikan beberapa tips yang anda boleh diamalkan untuk mengelakkan lemak-lemak berlebihan di sekitar perut anda.




Pertama sekali, ‘liposuction’, pil diet, diet secara ekstrim dan yang sewaktu dengannya sangatlah perlu dielakkan kerana ia adalah untuk kesan sementara sahaja dan ia juga boleh memberi kesan sampingan kepada diri anda. 

"Sebagai contoh, ‘liposuction’ atau ‘sedut lemak’ ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman, manakala pil diet pula akan memberi kesan kepada sistem saraf dan ia juga mungkin dihasilkan daripada bahan-bahan yang telah di ‘ban’ atau secara tidak sah.,"

ini hidangan contoh diambil dari seripayaku.blogspot (menarik,kan?)


Anda disyorkan menambah pengambilan makanan seperti oat yang mana ia rendah lemak, rendah karbohidrat yang tidak baik, dan rendah kalori tetapi tinggi nilai nutrisinya. Oat lebih elok dimakan kosong tanpa gula atau garam sekiranya anda ingin membuang lemak di perut dengan cepat. Walaubagaimanapun, jika anda tidak suka rasa yang kosong dan tawar, anda bolehlah menambah madu atau buah-buahan ke dalam hidangan oat anda.
 Makanan serat atau bijirin penuh, buah-buahan segar, brokoli, lobak, dan tomato adalah antara yang paling baik untuk menghilangkan lemak di perut. Makanan ini tidak mempunyai kalori yang tinggi tetapi mempunyai banyak serat fiber, mineral dan vitamin di dalamnya.




Selain itu, untuk mengurangkan lemak di bahagian perut, anda perlulah makan dalam jumlah yang kecil (4 – 6 hidangan) berbanding mengambil 1 – 3 hidangan yang banyak dalam sehari. Dengan berbuat demikian, kadar metabolisma anda akan meningkat kerana metabolisma tidak perlu memecahkan makanan sesukar yang dihadapi sekiranya anda makan makanan dengan jumlah yang banyak. Selain itu, dengan meminum teh atau kopi juga boleh meningkatkan metabolisma anda tetapi haruslah mengawal pengambilan minuman jenis ini.






Salah satu langkah yang paling penting untuk membantu menghapuskan lemak di bahagian perut adalah dengan melakukan senaman sekurang-kurangnya 3 – 4 kali setiap minggu. Latihan senaman ini hendaklah digabungkan dengan diet harian yang sihat, iaitu 50% latihan dan 50% diet untuk penurunan berat badan yang ideal !
Semasa bersenam, anda disyorkan untuk bersenam sambil mendengar lagu atau apa jua jenis muzik kegemaran anda untuk membantu anda fokus semasa bersenam. Muzik dikatakan salah satu langkah untuk membantu anda kekal bertenaga dan sentiasa meningkatkan keseronokan terhadap jadual latihan senaman anda. Ia juga dapat mengelakkan anda dari berasa bosan semasa bersenam.





Sebagai tambahan kepada tips-tips di atas, anda disyorkan untuk membuat pelan latihan dan diet harian dan mematuhi pelan tersebut setiap hari. Tulis target anda, impian anda, berat badan ideal anda, dan tindakan yang anda boleh ambil untuk mencapai target untuk menghilangkan lemak di bahagian perut anda. Menetapkan target adalah cara yang baik untuk membantu anda sentiasa berada di atas ‘trek’ yang betul bukan hanya untuk menghilangkan perut buncit, malah untuk kesejahteraan hidup anda sepanjang hayat. 

"Seperti kata pepatah, ‘Mereka yang gagal merancang adalah mereka yang merancang untuk gagal’. Dan saya pasti anda semua tidak mahu menjadi seorang yang gagal,"
Akhir sekali, memakan makanan seperti pisang, buah anggur, telur putih, kekacang, minyak zaitun, dan buah zaitun serta 100% serat boleh membantu menyumbangkan ke arah penurunan jumlah lemak di perut anda !










Sharing is Caring,


Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Episod 20 "Kerana Dia Untuk Ku"


Melodi lagu bagaikan menari-nari di cuping telingaku kala Subuh menjejak desa kayangan pagi ini. Ku ingin ketawa ria bagaikan rama-rama yang terbang bebas di singgahsana jendela kamar. Ku ingin berlari bersamamu mengejar saat bahagia dan ku ingin kau ada selalu kerana kau sememangnya untukku.

Cuba mengusir resah pada tragedi semalam yang entah tiada khabar lagi. Namun hilang seketika meski mendapat secalit sms cuma dari lelaki bernama suami itu.

"Mia, kami semua ok....nanti abang cite lagi ya,jangan risau tau,"

Menghitung waktu bagaikan mengharapkan handphone Nokia ku itu bakal berdering. 

Sarapan pagi itu bagai tiada selera adanya.

"Mia, apa cerita semalam?," suara emak berkumandang memecah suasana kala sepi di ruang tamu sisir rumah.

"tak tau la,mak..mia try call abang tadi...tapi tak berangkat pulak,"

"takde pe-pe kot..dia ada sms mia kan semalam?," tanya emak lagi.

"ada,diaorang ok," kataku menyedapkan hati.

"jangan risau la....insyaallah ok semuanya emak doakan. dah siap hantaran untuk bawa ke rumah lelaki ahad ni?," dari belakang ayah pula menerjah ruang bual kami.

"apa yang ada je la ayah...semua dah set. ke ada perlu tambah?," saje bertanya pada yang lebih tua. Mereka lebih mengerti daripada aku bab-bab ini

"ayah tengok takde sirih junjung pun. takkan yang nak bawa kat depan, tak pegang sirih junjung...mungkin mia perlu tambah buah dlm 1 bakul lagi. takkan nak bagi sama jumlah lak," cadang ayah kepada ku.

Aku sekadar mengangguk. Bersyukur juga kerana masih punya sepupu yang sudi membantu saat kekalutan ini timbul. 



Kring.....Kring...
telefon ku berbunyi. Jelas kedengaran dari bilik pengantin. Segera berlari kerna tahu & pasti nada dering itu khas panggilan dari suami.

"waqalaikumusslam abang....," Gembira rasa mendengar suara lelaki itu setelah kian lama menunggu berita.

'Mia sayang ...pekabar?," 
Aduhai, sepatutnya aku yang bertanya khabar. Lelaki ini pula yang sebaliknya. 

Ini lah yang buat aku sayang kan lelaki ini. Jika dulu tika cinta ala maya bagai nak tak nak je melayan aku. Kini bila masuk fasa kahwin, bagaikan dilayan bak puteri pulak....syukur pd Allah diberi kenikmatan awal ini.

"Mia...dengar tak ni?," 

" ya abang...mia dengar," tersentak dalam lamunan sebentar.

"amboi sempat berangan isteri abang ya....ingatkan sape tu?," Mula sudah lelaki itu hendak bergurau.

"ingat orang jauh lepas kenduri sini je..laju dah nak balik sana esoknya," sengaja pulangkan paku rajuk manja pada lelaki itu.

" ooo....tu maknanya rindu..sabar..sabar," 

Kata-kata lelaki itu buatkan aku gelak sakan.

"Mia, mujur tak jadi apa-apa semalam...kena kat belakang kereta abang dekat tayar...tapi kereta kat depan nasib tak dilanggar teruk perempuan cina yang bawa kereta vios tu. Tapi, mak kat sebelah dah jerit sakan. Mak trauma sebab hal tu jadi tiba-tiba. Kebetulan Mia dok cakap dengan abang kat phone lak," tiba-tiba suara suami bertukar serius menceritakan kejadian.

"abang, sori  sangat.mia tak sangka jadi macam tue....lepas ni, mia tak cakap lagi ye bila abang tengah memandu. Mia rasa bersalah lak..takut gak jadi pe-pe semalam. yela mia yang call abang,kan," kataku sedih & kesal dengan perkara itu.

"tak pe la Mia...semua dah nak jadi. tapi....kereta abang masuk bengkel la...nanti kenduri kte tukar plan lain la ye....abang kat baling ..rumah tok lagi ni," 

"abang, jangan lupa bagitau emak jumlah kedatangan pihak kami & jam berapa nak amik..kan ada 2 pengantin nanti..kesian kat mak abang lak nak handle..ayah tengah tanya tu..ble nak datang bincang. lagi 2 hari tau nak kenduri rumah abang ni," Nada risau berlagu di hati lantaran melihat suami ku yang selalu ambil endah tak endah bab ini. Sibuk mungkin juga. Sekadar mengingatkan. Khuatir dia lupa.

'yela sayang...," katanya sebelum mengakhiri perbualan kami tika waktu tengahari kan mendatang.

Kuntuman senyum mekar mewangi dalam haruman nada berita yang ria menjernihkan emosiku semula. Semoga majlis yang direncanakan merafak sempurna hendaknya.


********************************************************************

Putaran masa menginjak denting jejak rencana yang diatur kini. Majlis kenduri sebelah pihak lelaki yang bakal diadakan di Chuping,Perlis akan dimeterai esok. Persiapan kian rancak meniti suasana di kediaman rumahku di Perlis. 

Lewat petang itu, sempat lagi aku mengajak Adik Fiza, Adik Ida dan sepupu ku yang lain membeli barang yang masih diperlukan. Sudah terbit di minda kami untuk menghias sirih junjung & jambangan coklat & jeli yang bakal di rias indah sebelum kenduri berlangsung esok. Meskipun ia majlis kedua buatku, entah kenapa debaran meningkat setapak.

Dup dap dup dap kencang sanubari...
Sseakan baru nak bertemu suami semula setelah seminggu ditinggalkan kala kenduri pertama di rumahku. 

Kata ayah :-

"alahai, awal-awal suami dah tinggal pengantin baru...sabar je la," 

Bukan ayah je mengusik....di gamat lagi dengan suasana adik-adik sepupu yang riuh memecah suasana di kediaman perlis itu.

Dalam hati, masih penuh mekar taman berbunga. Pengantin baru la katakan....Ups, dialog macam pernah aku dengar je ..hehehe !!!

"Hi, kak mia....dah jauh kemana tue...bintang bulan..orang cakap pun dah tak dengar," tersentak lagi dek libasan tangan Adik Ida di muka ku.

"Ha, tu dok ingat cik abang la tu...hang jangan tak tau Ida oi...," Adik Fiza tak kering dengan idea mengusik aku kala kami sedang menjamu selera koew teow ladna di gerai tepian jalan. 

"takde la...suka mengusik ye korang ni," Malu & merah muka ku tiap kali diusik sedemikian rupa.

Adik Iqa & Zifah tersenyum seakan nak gelak. 

Jahat tau, sempat usik kak mia ye....nanti korang kawin, kak mia usik korang pulak!!! hehe....senyum sungguh ble ingat gelagat korang semua yang so happening :-)

Usai sahaja makan di gerai, kami lantas pulang.Ketika makan tadi, sempat menerima sms suami akan kedatangannya untuk berbincang dengan ayah mak sebentar di rumah. 

Aku?
Akur sahaja apabila suami sibuk dengan persiapan di rumah nya. Hanya malam ini sahaja yang dia free. Layan je la.....sekejap je pun,kan ! Esok dah majlis.

Tapi, Adik Ida & Adik Fiza dah semakin rancak mengusik bila tahu suami hendak datang rumah...Apa taknya...sehari sebelum majlis sebelah lelaki.

Aduhai......!!!

Nak tau pe yang diusik???

"Habisla pengantin baru malam ni?," 

Sempat menampar manja dalam keriuhan gelak ketawa memecah hilai ketika pemanduan kereta oleh Adik Ida. As usual,  cepat-cepat aku menafikan bahawa suami akan balik cepat-sibuk dengan urusan di rumahnya. 

eei, malas la....semua asyik mengusik je...malu..malu....
Realitinya...berdebar...seakan dah lama tak berjumpa suami sendiri. Bercinta selepas kahwin....ini lah noktahnya....

Tiba sahaja di rumah, aku lihat sebuah kereta sudah parking bersebelahan kereta ayah. Sudah pasti lelaki itu. Kami turun dari kereta membawa barang untuk menata rias hantaran. Sempat menyalami suami dengan malu-malu, bertanya khabar sekelumit cuma. Hendak pandang muka suami, bagaikan tidak boleh bertentang mata. Tak dapat diungkap. Mungkin kerana masih tidak kenal suami realiti dan riak malu ketara lagi.

Aduhai, Mia...apa dah jadi...dalam telefon bukan main bercinta....bila real, lain pula jadinya !!!! Hati oh Hati..ada kata 'pergilah tegur suami'..ada kata 'nak malu pe, kan suami sendiri tue,".....emosi bermain pelbagai rasa. Tuhan sahaja yang tahu. Kalau boleh hendak lari dari lelaki itu dan tak nak pandang dia lama-lama walhal itu yang diinginkan sejak lelaki itu tiada5 hari ini....huhuhu

"ehem ehem.....tekun nampak kak mia tolong kami," Adik ida mula nak memecah usik lagi...cepat-cepat aku cubit peha kanan dia.\

"ouch,ketam dah naik Fiza oii," Adik ida membalas merenung Fiza.

"Awat Mia macam nak tak nak je tegur suami tu..kesian kat dia...mia ni..suami datang ...buat tak layan pulak...esok dah la nak kenduri...pi la cakap dengan dia jap," Makin riuh usik Kak Imah pula yang sibuk menyusun coklat dan jeli untuk digubah.

Aduhai, diaorang buat dah !!!! huhu..
Makin merah muka aku..makin diam ..tak tau nak balas pe...

Dalam kesibukan aku membantu melipat daun sirih, sempat mengerling melihat suami sedang minum air kopi buatan emak sambil bersembang dengan ayah. 



Bila suami pandang je, cepat-cepat aku tundukkan muka. Tak tahu drama apakah yang menimpa kami tika ini....Ya Allah, usirkanlah perasaan yang entah ape-ape ni....(bisik hatiku)

"Alamak, belum solat isyak lagi ni....?," lagu hati ku setelah melihat adik-adik sepupu sedang sibuk menyiapkan jambangan bakul coklat & sirih junjung itu.

Suami? Yang ku tahu masih tidak balik lagi. Kelibat suami yang masuk ke kamar pengantinku sekali imbas kulihat tadi usai ayah dan mak rancak bersembang di ruang tamu itu.

Secara tiba-tiba, ayah & emak sudah memanggil ku di dapur. Terpaksa meninggalkan adik-adik sepupu di ruang tamu tengah dengan kerja itu.

"Mia, tengok suami Mia tu penat semacam je...Yela dia kan anak yang diharapkan ibunya membantu banyak hal-hal dapur untuk kenduri ni....mak dengar dia sempat lagi menjemput rakan-rakan terdekat petang tadi......macam-macam la dia cite. Yang penting semua hal berkaitan esok dah dibincangkan....hi, yang mia ni diam sokmo sampai tak mencelah sembang tadi kenapa...malu la pulak," ibu sudah bersuara sambil memandang aku. Pandangan ibu pun ala nak mengusik...

huhu...nape semua suka usik aku ni 

"pergi la masuk bilik tue....mia tunggu pe kat situ...ish budak ni," Ayah dah mula berleter.

Seboleh mungkin, aku cuba melarikan diri dari lelaki itu. Ya Allah, apa yang berlaku pada aku ni?? Bertubi-tubi aku mengurangkan rasa debar. 

Teringat pesanan Ustaz Ramlan ketika menghadiri kuliah kursus perkahwinan lewat Julai yang lalu :-

"seorang isteri harus melayani suami sebaik mungkin. Berdosa jika membelakangkan suami...namun pahala bagi isteri yang memenuhi tuntutan rumahtangga,"

Aduh, rasa berdosa pulak tak tegur suami sedemikian rupa....cepat-cepat berisghtifar di hati.

Ketika hendak melalui Kamar Pengantin yang masih asal rias tika kenduri di rumahku itu, sempat mendengar usikan Adik Fiza 

"hi, kang dah masuk...kak mia tak keluar-keluar pe!," 

Adik Ida dah senyum sokmo. Aku mencebik bibir. Geram diusik bertubi-tubi walhal muka dah merah semacam. Di luar pintu, masih terdengar pecah ketawa mereka.


*********************************************************

Melangkah ke kamar pengantin yang disinari cahaya lampu dinding ala samar itu menerbitkan suasana romantisme kala kaki menjejak ke bilik yang diubah suai oleh sepupu-sepupu ku itu. Pilihan dan idea mereka tepat dengan apa yang aku kehendaki. 

Melihat lelaki itu terbaring di tilam empuk kamar pengantin. Merenung mukanya bagai keletihan yang sukar aku hitung. Simpati menjenguk jiwa. Bagai ingin menyentuh wajah lelaki itu. Namun mematikan perasaan.

Masih teringat yang aku belum menunaikan solat Isyak lagi. Sempat membersihkan diri, mengambil wudhuk. 

"Mia, nanti kejutkan abang sebelum 12.30 malam ye..abang kena balik la. esok kan kenduri,"

Suara lelaki itu jelas terbit di cuping telingaku kala aku baru ingin memulakan solat Isyak.Nada keletihan jelas sekali.

Tika merafakkan tasbih dalam doa, baru tersedar yang lelaki itu terpisat-pisat mengusap mukanya dalam pembaringan...merenung aku. Dalam doa yang kudus itu , sempat aku memohon kepada Yang Maha Esa dilimpahkan kebahgiaan dalam rumahtangga yang baru dibina ini. 

Lelaki itu masih terbaring di katil memandangku dalam mata yang antara pejam tidak itu. Petanda kepenatan ketara di pelupuk matanya. Namun matanya seakan tidak henti-henti merenung aku hingga aku jadi tidak tidak betah membetul-betulkan lipatan telekung solat lalu menuju ke almari. 

Menilik di ruang dalam almari, di asak rasa malu. Namun harus menukar pakaian tidur. Ups, di depan suami pulak tu...aduhai 

"Ya Allah, bantu lah aku....," Hati aku berulang kali mengucap kata-kata itu.Tak tahu kenapa....huhu

"Mia sayang.....nak kemana lak tue?," kata suami tersenyum melihat aku gelabah semacam je direnung lama. Sememangnya aku nak lari dari lelaki itu. Semakin lama, semakin lelaki itu ingin mengusik & menguji aku.Saje je !

Namun secepatnya tanganku ditarik suami duduk di sisinya.

"kata rindu kat abang....cian kat abang...dah la penat....mia urutkan belakang abang jap...lenguh dah tolong org rewang kenduri tadi tau," 
 
Tangan aku sudah dibawa ke bahunya. Sememangnya simpati juga kerana dari tadi emak memberitahu suami ku ada mengadu penat urus kenduri.

Dalam mengurut suami, sempat membaca doa yang dititipkan ustazah bagi melembutkan hati suami dan penawar kebahgiaan. Hal yang baik perlu dibuat untuk pemula rentak keharmonian rumahtangga.




Lelaki bernama suami itu kulihat tidur lena meski urutan aku hanya seketika, Ingin membangunkannya lantaran permintaan sebentar tadi. Serba salah aku dibuatnya. Lantas aku baring di sebelah. Mata masih belum kantuk. Jam di dinding hampir menjengah 12.40 malam.

"aduh, nak kejut ke tak ni?," Sungguh hati rasa simpati. Kepenatan lelaki itu jelas sekali hingga sudah tidak sedar aku di sebelahnya. Aduhai,suami 

Yang aku tahu, di luar sana.....suara-suara sepupu telah hilang kerana mereka sudah pulang untuk istirehat. Ayah?Pasti dah kunci pintu. 

Pesanan suami minta dikejutkan masih lagi di ingatan.

"abang.........bangun la...abang...," ku urut jemari kaki suami membangunkannya. Risau. apa kata lelaki itu jika tak mengejutkannya.

"erm.....," Hanya itu yang kedengaran dari bibir suamiku. Sempat dia menarikku dekat di sisinya. 

"abang.....jangan cakap mia tak kejut ye....," tangan mula nak menggeletek pinggang suami. Geram. Lelaki itu masih tidak membuka matanya.

"ouch.....sayang,ok...ok...jangan .........kang abang......," Akhirnya mata lelaki itu yang terkatup bersinar kerana cuba mengelak tangan aku yang melekat di pinggangnya. Geli.

Aku ketawa kecil berjaya membangunkan suami dari lena yang panjang. Suka :-)

"Mia....kalau......," Bagai tersekat kata lelaki itu. Matanya seakan kuyu. Seakan mengharap sesuatu dalam rona pandangan yang membawa makna.  

Aku? tunduk malu. Pengalaman kali pertama realiti 'dating berdua' di kamar indah, menyentak naluri dalam debaran irama yang berombak.

"kalau apa..........," mata aku mendongak memandang mata suami di sebelahku.

"kalau abang tak nak balik....tapi.............nak..." Lelaki itu sengaja tidak menghabiskan ayatnya. Semakin lama semakin mendekat pada aku.

Dan.........
Sedarnya aku sudah ditarik dalam pelukan manja lelaki bernama suami itu. Malam yang suram dahulunya...kini menjadi bintang yang indah dalam kehangatan menghirup manisnya madu cinta yang halal di sisi tercinta.





Serangkap kalimah
Seutas tasbih yang dikirai
sehelai sejadah yang di hampar
lambang agung sebuah cinta
dari hamba kepada Pencipta

Dari mata turun ke hati
dari jiwa ke nurani
sebuah kisah cinta bersemi
antara bidadara dan bidadari

Kuselimutkan wajah indahnya
pada semilir angin yang menyapa
agar bisa ku nikmati indah pelangi
yang bersemayam di sudut taman hati

Ku lakarkan madah
ku hamparkan sebuah kisah
cinta yang suci lagi indah
agar bisa aku megah
dalam pelukan kasih yang terindah

Lewat bisikan bayu nan lembut
ku sampaikan salam dari jauh
bisakah dikau menyambut
perasaan tulus yang ku simpuh
lewat kicauan unggas yang mula riuh

Ku naikkan sauh duka
ku layarkan bahtera cinta
buat tatapan mereka-mereka
yang terpenjara dalam siksa
 moga masih ada sinar
di destinasi yang masih samar

Sambutlah wahai manusia
Sebuah cerita indah dari alam maya
ku lakarkan di sini buat santapan hati anda
semoga nantikalian akan bisa 
berbahagia sentiasa
bersama indahnya cinta kurniaan-Nya

Senyumlah wahai teman..
Senyumlah seindah pelangi yang tercipta...(^_^)
Melarik Tinta Maya, 


Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute