Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Tuesday, 22 October 2013

25 Oktober "Misi Diet Ku Diubah 'NATURAL' - NO PRODUK"


Salam terindah untuk semua...

Sekian lama menyepikan diri dari dunia maya...kesibukan Kejohanan Sukan, Ujian Linus dan gerak kerja Penilaian Prestasi 2013 serta terkini Peperiksaan Akhir Tahun...membuatkan saya kurang menulis bab diet diri. Namun blogwalking fren's blog & FB Group Diet wajib tiap hari ditatap.

Bagi pengikut blog saya sejak dari blog pertama diwujudkan..saya berdiet menggunakan produk HERBALIFE...dan kini saya campurkan dengan SUPREMIX biodex. Hajat untuk stop sikit-sikit dgn produk dh lama ada di hati..walaupun sayang juga dengan rasa coklat herbalife yg every time melekat di hati..hehe. 

Begitu juga teamix..maka selepas ini,saya bakal merancang 1 plan diari makanan secara natural....Dalam banyak-banyak pilihan dan jenis diet...saya memilih ingin mengikuti diet EN SUSUSEJAT.COM..

Bukan hati tak ingin melakukan diet ATKINS...yg makin popular kini..Tapi,saya tak mampu...saya ada sebab tersendiri....

"Dengan perjalanan jarak jauh dr rumah ke tempat kerja (1 jam setengah)....persediaan breakfast pun kdg2x kelibut saya buat seawal jam 5am.Nampak mudah,tapi bagi saya yg ada anak..segalanya perlu diatur....kerna semua kena urus sendiri tanpa suami yg jauh di sisi...even ada family pun,tanggungjawab dan keperluan anak..tetap saya kena susun..baik dr segi masakan,baju,pampers,susu,dll lagi..Dengar mcm mudah..tapi bukan bagi saya ya,"

Apa plan diet NATURAL saya ya?

Dari aspek pemakanan,saya bahagikan kategori kepada tiga :-


BREAKFAST (antara pilihan makanan yg saya senaraikan) :-
(7am setibanya di sekolah)

- Jus Carrot (resepi dr SUSUSEJAT ... resepi karot susu rendah lemak tinggi protein )

- 2 biji telur mata (resepi dr SUSUSEJAT..http://sususejat.com/telur-mata-ala-microwave/)

- Jus Betik+ oren (letak low fat milk ( resepi di http://www.myresipi.com/top/detail/18545

- Jus Epal (no ice,add low fat milk)


Sempat google search cadangan dari blogger lain about sarapan :-
 
Semangkuk oat dan nescafe
Sekeping roti canai dan kuah dal dan secawan teh o
2 keping roti mil penuh , 4 sudu tuna dangan timun dan salad serta air soya.
Semangkuk bijirin fiber dan secawan teh o
2 ketul popia basah dan segelas teh o
2 biji karipap kentang dan secawan nescafe 0
2 keping roti bakar serta jam dan segelas susu.
2 biji telur setengah masak dan secawan kopi.

*Kesimpulannya : Breakfast plg cepat saya plan adalah ANEKA JUS



 contoh segenggam nasi bagi Kevin Zahri (harus ikut contoh ni)


LUNCH (10.15 pagi - ikut jadual guru sekolah ya!)

- Jika ada buah,..aku akan mulakan dulu dengan buah. Cth 1 hiris tembikai
- 1 genggam nasi + lauk-puak (lebihkan ulam,sayur,hidangan kukus,rebus).
- Air suam (elak ais)


Sempat google search cadangan dari blogger lain about lunch(dipadankan dengan iar suam + sebelum makan minum air suam)

1/2 senduk nasi dan 1/2 senduk kacang buncis goreng dan seketul ikan tongkol masak kuah.
1/2 senduk nasi dan 1/2 ikan kembung bakar dan ulaman dan setengah sudu sambal belacan.
Setengah senduk mee hoon goreng
1 mangkuk kecil bubur ayam/ikan dan 1/4 telur masin
Kweyteow sup
1/2 cawan makaroni goreng
1/2 senduk nasi dan 1/2 ekor ikan masak halia (kukus) dan 1/2 senduk sayur campur.
1/2 senduk nasi dan seketul ayam dada masak sup
1/2 senduk nasi dan ayam dada masak paprik.
1 senduk nasi satu mangkuk besar kerang rebus dan cili sos.
1 senduk nasi,tauhu goreng dan satu senduk sayur campur.
1 mangkuk  mee wantan.
1/2 mangkuk pasta
1/2 senduk nasi putih, dan seekor ikan kerisi dan 1/2 senduk sayur kubis
1/2 nasi goreng kampung dan lai chee kang
1/2 nasi putih ,sambal tempe ikan bilis dan sup bayam.

 

SNEK ( 2.00 - 4.00 petang ) 
*wajib amik time aku nak drive balik dr sek (Rengit) ke JB....1 jam setengah..!!!

-1 bread GARDENIA wholemail grain (resepi dr SUSUSEJAT  ..http://sususejat.com/snek-ketika-di-pejabat/). Boleh gak letak tuna (beli yg in water...aku mmg x kan sesekali letak mayonis)

- kacang panggang almond ( http://semutsamba.blogspot.com/2012/06/snek-sihat-kacang-almond.html)
*smlm g pasaraya,mahal almond ni..tp klu nak sihat,ikut la ye..BAKAR

-buah-buahan (epal,anggur,tembikai,oren,pear dll)




DINNER ( 6.00 petang - 7.00 malam ) 
* NO RICE (Jika nak sangat, just 2-3 tablespoon only)

- Sup Ayam 
- Ikan Kukus
- Tomyam
- Sup Sayur 


Sempat google search cadangan dari blogger lain about dinner (dipadankan dengan iar suam + sebelum makan minum air suam)

2 ketul popia basah dan jus tembikai.
1 mangkuk rojak buah
Sanwich sardin dan segelas susu rendah lemak.
Sebiji buah naga
5 keping biskut dan secawan milo panas.
1 mangkuk salad buah.
Semangkuk tau fu fa
Satu biji jagung rebus.
Segelas jus tomato.
Seketul tahu sumbat dan segelas soya.
1 ketul pau kukus dan susu rendah lemak
1 cawan yogurt asli 




Ups..ble pulak waktu ko minum air Mia oii?hehehe.
Mestilah mia dah letak 1 bottle air besar (2 liter)...anggaran 4 botol mineral 500ml.



 KESIMPULANNYA

Cuba sesuaikan makanan dengan selera anda supaya anda tidak mudah jemu! Menu diet sihat ini anda boleh ubah tetapi mengikut kalori yang sama.


p/s: Mia sedang habiskan beberapa sachet Supremix. Herbalife dah selesai. LEGA !!!


NEXT ENTRY DIET coming...WAIT OK !!!

a) My Workout
b) Update My Latest Weight
 





Palitan Tinta Maya,
 

 
 






Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

2 comments:

Dayat Lucas said...

Semoga Berjaya.... Banyaknye tips yang berguna for me... thanks :)

Kuazue Mohd said...

semoga berjaya...kita pun duk pulun nak release few weight dulu supaya masuk dlm kategori semakin sihat in shaa Allah....

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute