Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Tuesday, 8 October 2013

Sukarnya Nak Menolak Ajakan Makan? Ada Cara???


Seringkali apabila kita melakukan apa jua jenis diet...kita akan di asak dengan pelbagai dugaan. Kebiasaannya bagi yang berdiet tak makan nasi..perlu menolak nasi..bagi yang begitu menjaga kalori,perlu berhati2x memilih kalori makanan dlm 1 hari.

hm,adakah anda juga hadapi masalah ni?

Terkadang kesian juga melihat....

- ayah beria-ia membawa balik juadah makanan dari masjid/mana-mana jamuan makan. Niatnya kerana teringat anak isteri di rumah lantas nak bagi kte makan...alih-alih kte menolak dgn alasan diet?

-emak pula bertungkus lemak masak & sediakan sarapan,lunch,dinner tapi anaknya berdiet...x nak makan..siap cakap "x lalu makan"

-suami pulak bile nak makan bersama isteri..isteri berdiet lantas tinggalkan suami makan sorang2x..camne lak tue?

-ibu mertua & ayah mertua siap sambut menantu..hidang makanan sedap2x ..tapi kte sebagai menantu nak berdiet..

Hm..masalah juga kan bagi yg sedang berdiet? So,pe cara nak atasi..mungkin kita sama-sama boleh bagi idea.


As for me :-

1) Mujur saya bukan orang diet x makan nasi..so lunch/dinner ..wajib saya pilih 1x utk makan segenggam nasi.

2) Sarapan?Biasanya saya akan minum jus/protein shake bersama suami/keluarga/di rumah mertua...tapi,jika ada makanan like nasi (selalu saya tolak)...but x salah klu mereka hidangkan cucur contohnya..amikla sekadar rasa...(jgn menolak langsung..kang kecik hati mereka)

3) Saya lebih prefer memilih ratah lauk,lebihkan sayur time lunch/dinner (pilih salah 1..janji saya akan turut sama makan)

4) Mcm saya & suami (jarak jauh)...ble sesekali suami dtg,sbg isteri adalah wajib kte melayani suami..duduk teman suami makan/sediakan hidangan utk suami..klu suami ajak makan,saya makan juga tapi sentuh sekadarnya..So,dia akan smile to me..Jgn menolak secara kasar,kang suami kata isteri x layan pulak gara2x asyik berdiet sokmo.

5) Jika pergi kenduri/majlis makan/jamuan yg dijemput....saya mkn sekadarnya.

6) Saya lebih suka berterus terang dgn parent/suami bahawa saya sedang berdiet. Untuk mudah sesi diet,kte jgn malu terus terang biar pe pun org kutuk kte.
 


Kesimpulannya :-

1) Dalam 1 hari,saya akan banyakkan air masak 
2) Minum green tea
3) Lebihkan sayur/makanan kukus,bakar 
4) Seminggu 2 kali cardio (aerobic dance) 20-30 minutes
5) Sit up seminggu 3x + senaman asas


Realitinya..saya mengakui kata2 Kelvin Zahri tentang beberapa perkara...











So,renung2xkan & selamat beramal. 

Entri Encik Sususejat tentang ini (sila klik -   http://sususejat.com/lakaran-untuk-mereka-yang-berfikir/)....mungkin membuka fikiran kte semua tentang :-

"untuk mencapai penurunan berat badan...kita perlukan masa...bukan semudah abc utk kte percepatkan penurunan berat badan..bertindak,teruskan disiplin & jangan mudah pts asa walau pe jua halangan..faktor utama..jaga makan..jangan sampai x senam langsung k,"







Palitan Tinta Maya,






Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

3 comments:

Shazlina Saad said...

Semangat nak diet ni kak.hehe

Nafira usof said...

suka n3 ini!!

memang susah nak tolak makan nih.. lagi2 bende tuh adalah feberet kita kan~ kalo dh teringin sangat zura rasa jugak ala kadar. hilangkan kempunan. pastu cover balik dengan senaman. hehehehe

miazara ina said...

@Nafira usof

mia pun buat mcm zura lakukan..bg yg bujang mungkin ok sikit keadaannya..+ klu x duduk dgn keluarga..bg kte yg ada anak suami..perlu mencatur keadaan ikut situasi

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute