My Journey to get Normal Weight

LilySlim Weight loss tickers

Welcome to my Blog


Wednesday, 13 June 2018

Siap Siaga Bekal Hari Raya




Assalamualaikum...Selamat pagi. Awali dengan bismillah beserta dengan senyuman. Semoga setiap langkah kte hari ini diberkati-Nya. Tinggal 2 hari lagi Ramadhan bakal berlalu....saat ni pastinya jalan raya sudah sesak dengan kereta. Ada yg sedang memandu untuk balik ke kampung. Ada pula yang ketika ini sibuk membuat persiapan membeli kelengkapan raya.

Anda jenis yang last minute ke buat persiapan raya? Terpulang pada budget dan masa yang anda targetkan. Janji ada kelengkapan untuk family ok. Buat yg memandu tu....hati-hati di jalan raya. Sejak akhir ini terkesan dengan banyak kes kemalangan. Kalau rasa ngantuk tu...berhentilah tidur..kemudian sambung kembali pemanduan agar anda selamat sampai ke destinasi.


Hm...dah sahur ke belum? Pagi ni macam biasa,Mia masih memulakan dengan sahur nutrisi sihat bersama Herbalife.yummy...Oleh kerana F1 ni banyak perisa, ia banyak menghindarkan Mia dari mengambil minuman 3 in 1. Nak tau kenapa?

  Perisa cookies & cream....seakan kte merasa biskut. Perisa cappucino pula mengubat hati dari minum nescafe. Perisa Tropical Fruit & Strawberry ibarat merasa buah-buahan. Perisa Vanilla macam sedang menjilat aiskrim perisa vanilla. Manakala perisa Dutch Chocolate nya pula menghindarkan Mia dr merasa coklat di pasaran. Senang cite...Herbalife shake adalah pilihan terbaik untuk anda yang ingin menurunkan berat badan kerana Herbalife shake adalah makanan gantian yang berkalori rendah antara 90 - 120kcal per serving sahaja.



Jika di bandingkan kalori Herbalife shake dengan makanan sarapan yang anda ambil setiap pagi seperti roti canai ( 320kcal )  , nasi lemak ( 320kcal ) , pisang goreng ( 3 biji 130kcal ) ( ,bihun goreng putih ( 200kcal ) Herbalife shake adalah yang terbaik dari segi kalori.

Herbalife shake di datangkan dengan 16 jenis vitaman untuk menyokong keperluan badan setiap hari dan membantu kita untuk turunkan berat  badan sihat.
Herbalife shake mengandungi 9gram protein soya yang akan mengenangkan. dan juga mengandungi antioksidan vitamin C dan E. 



Tanpa kita sedar makanan yang kita makan bermula dari pagi sehingga ke malam telah menyumbang kalori yang berlebihan kepada badan kita dan setiap penambahan 7700kcal akan menyebabkan anda naik 1kg setiap hari tanpa sedar.

Dah siap siaga bekal Hari Raya? Cite pasal bekal....alhamdulillah segala persiapan untuk Hari Raya awal-awal lagi Mia dah plan. Untuk anak-anak pun dah siap. Biskut raya dan kerepek juz order je la. Tak mampu dan tak reti nak buat.huhu. 

Bila cite bab pose...semua org akan mengaku penurunan berat badan mudah kan.. Ya, jadi bile sebut raya je ..kebanyakan kte takut berat yg dikawal akan naik semula. Betul tak? 

Tak perlu diet ketika Hari Raya. Saat Raya ni la kte berkumpul setahun sekali dan dihidangkan menu yang tak pernah kte jumpa..Betul tak? 

Tetapi..kita perlu bekal minda kte how to control it? Bukan main belasah je semua hidangan. Ble kte beraya ni,bukan 2-3 rumah je dlm sehari..terkadang 5 rumah la boleh kte mengunjung. Bayangkan 1 rumah je berapa banyak dah kte merasa itu ini. Mostly kalau gi rumah orang beraya, ketupat, rendang, biskut raya,laksa, bihun sup, nasi daging dll menu akan kte jumpa. Tapi susah kan nak jumpa org hidang buah dan air 0...


Ini antara tips yg boleh anda ikuti bagi mengawal. Biarkan momentum perjalanan diet kita terjaga dengan baik.

1 -Minggu terakhir Raya, jangan merasa terlampau banyak biskut raya,kek,rendang. Masa ni la order kite sampai kan....ingat matlamat kte.

2-Semasa raya, jangan tamak. Ambil pinggan kecil. Pilih menu yg lebih kpd protein,kurangkan kalori. Jangan buat konsep semua nak merasa. 

3-Berhenti sebelum kenyang. Jangan gelojoh dan penuh perut. 

4-Banyakkan buah dalam menu raya. Kena cukupkan fiber. 

5-Elakkan minuman manis. Bila haus,pilih air 0. Lebih banyak kte minum air 0, lebih bagus. Lebih murah. sihat.

Sememang di Hari Raya kita akan makan macam-macam. Selepas 4 hari beraya, mulakan semula rutin harian workout anda dan jaga pemakanan sebaik mungkin. 



Untuk saya, bekalan Herbalife memang available. Tak susah pun. Shake je. 







Palitan Tinta,








Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Tuesday, 12 June 2018

Mungkinkah Terjadi Lagi???




Salam sang suria pagi buat semua sahabat dan followers blog maya mia. Apa khabar kalian semua? Terima kasih buat yg sudi menapak ke sini setiap kali coretan baru di update.

Terkadang senyuman adalah air mata yang tak dapat dilihat, air mata adalah kekuatan terakhir yg kita miliki. Membilang hari terasa sedih kerana Ramadhan akan berlalu, akan hadirnya Raya Puasa buat umat Islam yang bersungguh-sungguh mengerjakan ibadah kpd-Nya untuk meraikan kemenangan Syawal.  

Minggu akhir Ramadhan merupakan fasa mental yg paling banyak memberi cabaran buat Mia. Perlu bersiap siaga menahan nafsu dari menyentuh segala kolestrol dalam makanan dan terus mengamalkan minuman air kosong seboleh mungkin.

Bersendirian tanpa suami yang kini sedang menuntut pengajian kdc di IPGM Darul Aman....Mia perlu kuat. Sekurangnya saat ni Mia masih mengucapkan rasa syukur kerana dalam detik pe jua pun ada emak dan ayah yg sudi meminjamkan bahu dan keringat membantu anaknya ini. 




Memandang kaki kanan kini yg kembali seperti dahulu...hati diamuk risau

"mungkinkah episod berada di wad akan terjadi lagi?,"

Kegatalan makin meningkat di tapak kaki kanan meskipun telah cuba berpantang. Mungkin salah diri juga. Minggu lepas ketika sesi terakhir sekolah Mia makan kerepek bawang. Minggu ni ada juga merasa popia simpul serunding ikan. Namun di sebalik makann yg dibeli mungkin mengandungi rencah ikan bilis/rencah udang. Ubat tahan gatal yg diberi doktor seakan sudah tak lut dengan diri. Masih lagi mengambil Metrotrexate 3 biji setiap Selasa disusuli 1 biji folid acid setiap Jumaat. Risau sebenarnya dengan pe yg terjadi. Namun sebagai pesakit psoriasis,Mia harus belajar tidak tertekan dan bertenang meskipun segala rasa beraja di hati. 


Untuk anak mama....Zakiy dan Fateh,
Adakala Mia merasakan Mia tak mampu menjaga anak-anak Mia sebaik mungkin. Meskipun dapat melangkah dengan baik, namun gerak kaki bagaikan lumpuh sebelah kerana rasa ingin menangis tak dapat mengejar anak-anak. Ingin bermain sepak bola dengan anak, tapi tak terdaya menahan rengsa gatal dan khuatir sakit kembali. 

Hidup sebagai pesakit psoriasis ni adakala sukar difahami. Orang mengatakan kami bersifat mewah kerana kami perlu hidup dlm suasana econ suam kuku. tak boleh berpanasan terlampau. Pesakit pso bukan sengaja ingin menyendiri. Dia perlukan seseorang yg dekat utk cuba memahami dan membantu. Bukan menyalahkan takdir yg terjadi. Ubat bukan jalan penyelesainya, kami perlu menjaga diri dr merasa stress. 

Saat menjelang Hari Raya ini, Mia mengharapkan Mia dapat bertahan melangkah. Risau juga akan respon doktor pada temujanji 4 Julai nanti. Harap episod wad tak berulang lagi. Kasihan kepada insan-insan tersayang yg bakal menanggung tempiasnya.

Ya Allah...berikan aku kekuatan untuk bertahan dan menerima takdir-Mu sesuai dengan kesanggupan yg ada.





Palitan Rasa,
 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Monday, 11 June 2018

Dugaan menjelang nak Raya "Menu Plan&Workout Mia"

1 Jun 2018

Workout 30 minutes aerobic,beginner plank & squat)


Sahur : 2 keping roti putih with sardin dan timun + 400 ml air Aloe Vera Herbalife


2 Jun 2018


Edisi mia berbuka pose d rmh mentua pd 1 jun. Penuh pantang akibat sakit,mia cuma dpt mkn nasi putih segenggam dan ikan siakap goreng 2 ketul.

Sahur pagi 2 Jun ni cuma shake coklat with low fat milk dan air 0,400 ml teamix,2 biji kurma



mia brbuka pose today with shake herbalife choc...lps maghrib mnikmati mkn seadanya...sejam sblum tido wajib minum 400ml teamix suam


3 Jun 2018


kmbali to basic sebaik sahaja d rumah dgn kurma 1 biji,400ml aloe concentrate,400ml teamix peach suam dan shake herbalife cookies & cream. Setakat ni kenyang.bertenaga




berbuka puasa dgn segenggam pulut,1 ulas durian sahaja,santan d gantikn dgn susu sejat tin,no sugar...air 0 


4 Jun 2018


Sahur bersama herbalife




brbuka puasa mia 4 jun 2018 (nasi segenggam,peria air dan ikan goreng kerisi,jus buah tembikai


5 Jun 2018


sahur dgn segenggam nasi,1 sudu besar kuah kerisik (no daging),ikan kerisi,teamix dan aloe concentrate.

Pagi ni best sbb dpt workout 30 minit,squat dan push up. Seronoknya dpt brsenam






Berbuka puasa 5 jun with shake herbalife cookies&cream..after maghrib..segenggam nasi daging,sup ikan merah wit carrot dan kentang.

9-10mlm - 400ml teamix peach
 



6 Jun 2018


Sahur mia 6 jun 2018 (segenggam nasi,sup ikan merah)....air aloe concentrate herbalife dan 400 ml teamix peach 



Memasak kari ikan nyok nyok timun utk suami. Mia brbuka pose 6 Jun 2018 (segenggam nasi,1 kepala ikan kari,mempelam)

9-10mlm teamix suam 400ml
 



7 Jun 2018


Sahur with herbalife. Pagi ni kuatkn diri utk bersenam 20 minit with squat,plank and aerobic





Berbuka puasa dengan herbalife shake....lps maghrib dengan segenggam nasi, ikan merah stim limau, kicap cili limau 


8 Jun 2018


Sahur with herbalife





Berbuka Puasa 8 jun 2018 today wit segenggam nasi,ikan merah tom yam,ulam,air 0,1 biji kurma

9-10.30mlm
400ml teamix peach
400ml Aloe Concentrate
  
Start 7 Jun,8 Jun musnah diet akibat mengunyah kerepek dan merasa biskut raya.
 
 
 
9 Jun 2018
 
 
Sahur with herbalife 

Berbuka Puasa dengan segenggam nasi, 1 ikan nyok nyok sambal dan ulam, mempelam

400 ml aloe concentrate
 
Aerobic Dance 30 minutes
 
 
 

10 Jun 2018

Sahur with segenggam nasi dan 1 ikan nyok nyok sambal 

Berbuka Puasa  with Shake herbalife ..... segenggam nasi, 1 ikan kepala (kuah kari sedikit), sayur campur, air 0

Aerobic Dance 30 minutes
 
 
 
KESIMPULAN : MINGGU 1 JUN 2018
 
Start 7 Jun hingga semalam banyak diet musnah juga dek tak bertahan dengan kunyahan kerepek. 7-8 Jun je merasa biskut raya.  Moga dikuatkan semangat Mia hendaknya menjelang nak raya nie....
 
Pepun baju kurung raya size L dah muat pada  bahagian kain baju. Bahagian top (badan baju) kena lagi fit.....pepun target saya untuk mengubah size XL ke L sudah berjaya. Bukan perkara mudah untuk melakukan perubahan...Masih ada perjalanan masa yg panjang untuk saya terus berusaha mendapatkan normal weight sebagaiman nasihat doktor. 
 
 
 
 
 
Melarik Tinta Maya,
 
 





 
 




 


Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Saturday, 9 June 2018

Perlu ka ambil F3 Herbalife dalam pakej belian?


 


Hari ni tergerak hati Mia nak bercerita tentang Herbalife Formula 3 (F3).

Ada  orang yang baru nak mula diet dengan Herbalife yang keliru dan bertanya sama ada mereka perlu ambil F3 ni atau tidak. Banyak juga rumours yg mengatakan klu tak ambil F3,berat akan lambat turun..Biaq betui???

Sebenarnya,masa mula korang start plan nak berdiet dengan Herbalife ni, korang kena fikir apa target sebenar pengurusan berat badan korang.

Anda target untuk turun kg cepat?

atau

Anda Target untuk turun inchi cepat

atau

Anda nak kedua-dua pakej ni

Hm..tu kena tanya diri dan budget yg ditarget ok.

Bercerita tentang F3 ni...kte kena faham fungsi sebenar F3 ni. Herbalife Formula 3 diperbuat 100% dari protein tumbuh-tumbahan tanpa lemak haiwan. Oleh sebab itu, kalori dalam F3 ini lebih rendah berbanding dengan suplemen protein yang lain dalam pasaran. 



Satu scoop F3 mengandungi 5g protein. Cara makan Herbalife F3 ini ialah, kita boleh campurkan 1 ke 2 scoop ke dalam shake F1 untuk hasil yang lebih berkesan dan rasa shake lebih pekat. Biasanya mia letak 1 scoop je bersama 2F1 




Oleh kerana F3 membantu menambahkan otot, ramai yang risau berat mereka lambat turun. Tapi sebenarnya, bila otot kita meningkat lebih cepatlah pembakaran lemak, dan berat susah naik bila dah turun.


Bila kita tambahkan F3 ke dalam shake Herbalife kita setiap hari, badan kita akan nampak lebih cepat fit dan langsing. 



Jadi Herbalife Formula 3 penting untuk kita kurus. Lagipun, bila berat badan kita turun, tiada siapa yang akan tahu. Tapi bila badan nampak lebih langsing, pasti ramai yang akan perasan dengan perubahan kita!




F3 sangat berguna untuk wanita berumur 30 tahun ke atas, terutama yang pernah melahirkan anak. Ini kerana kulit wanita selepas umur 30 tahun semakin mengendur akibat pengurangan otot. Oleh itu F3 sangat bagus untuk membantu kengekalkan keanjalan kulit. Semestinya protein memang bagus untuk kulit, rambut dan kuku kita.



Protein juga membantu mengelakkan kulit kita mengendur dan menggeleber akibat oenurunan berat badan yang banyak. Sebab tu lah bila dah kurus dengan Herbalife tiada masalah kulit menggeleber ni.





Selain itu, bagi ibu yang sedang menyusukan anak terutama secara sepenuhnya, dinasihatkan untuk mengambil F3 bersama dengan shake F1 bagi memastikan bekalan susu berterusan dan juga dari pengalaman saya sendiri, mampu memekarkatkan susu badan.



Jadi, jangan teragak-agak untuk mengambil Herbalife Formula 3 bersama dengan shake anda. Ada banyak kebaikan yang tubuh anda akan dapat daripada protein dalm F3 ini.



Ini sahaja yang nak Mia kongsikan untuk kali ini. Jika ada sebarang soalan berkaitan F3 ini atau produk Herbalife yang lain, boleh tanya Mia di ruang komen




"Produk-Produk Ini Tidak Bertujuan Untuk Mendiagnos, Merawat, mencegah Atau Mengubat Mana-Mana Penyakit."







Melarik Tinta Maya, 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute