Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Friday, 11 July 2014

Rutin Diet & Workout - Mia & Ramadhan 2014


Alhamdulillah memasuki fasa Ramadhan adalah saat yg ditunggu oleh semua umat Islam. Bagi Mia dalam berpuasa..ibadah tetap menjadi tunjang utama.Justeru amalan sunat dalam Ramadhan dikerjakan...Alquran tetap dibaca...lidah perlu dibasahkan dengan zikir saban waktu lapang dan banyak lagi yang meningkatkan pahala di bulan mulia ini.

Perjalanan weight loss mia masih diteruskan dalam Ramadhan. Bagi Mia, Mia cuba yg terbaik mengekalkan momentum pemakanan dan seiring dengan itu mencari masa untuk senaman.

Sememangnya dianjurkan senaman sebelum berbuka dgn sekadar light workout sahaja. Namun bagi Mia agak sukar krn mia perlu memasak time berbuka. Tahun ni xde istilah bazar ramadhan..Thats d best masak dr rumah..than beli di luar.Ble kte masak sendiri, kte lbh tau utk plan what to eat & how much quantity we need.


As ibu yg ada anak sorang x smpai 2 tahun age...mia terpaksa memilih selepas tarawikh utk workout...thn ni msh tarawikh di rumah dalam masa yg sama menjaga anak. Bagi mia yg penting i must do it rather than sitting & just feeling hope like Mat Jenin.

So wake up fren..
selamat menjaga kesihatan di bulan mulia. Tingkatkan amal ibadah ya.


p/s : info tentang tips diet Ramadhan (klik link http://cisdel.com/2013/07/16/20-tips-diet-di-bulan-ramadhan/)




RESULT TERKINI

end mei - 59kg
10/7/2014 - 54kg (normal weight)

Target - 49/48kg (ideal weight)







Palitan Tinta Maya,

 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Menu Ramadhan 29/6/2014


Sahur
Shake HL blend with 2 kurma + 2 gelas h2o



Berbuka
nasi (1/4) + sayur peria telur + ayam goreng msk kunyit


Workout
30 minutes cardio dance + 3x sit up + 4x squat





Tinta Maya,



Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Menu Ramadhan 6/7/2014


Sahur 
Shake HL with 2 kurma + 2 glass air h2o



Berbuka
tom yam ayam + ratah 1 ikan kembung bakar + 1 air green tea pns

Workout
30 minutes cardio dance + 4x sit up + 6x squat





Tinta Maya,



Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Menu Ramadhan 10/7/2014


Sahur
-shake HL with 2 glass H2o



Berbuka
ratah telur bistik,ikan kari & sotong msk kunyit

Workout 
(rest for today)




Tinta Maya,


Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Hidup Bukan Mudah Tetapi Hidup Ini Indah


Salam maya buat semua...

Menghirup angin pagi sebaik sahaja selesai sahur tanggal 13 Ramadhan menjadikan aku hamba yang bersyukur.. Menadah tangan sesungguhnya pada Yg Maha Esa. Kian lama tidak mencoret di sini..mia rindu akan penulisan di blog. Namun kesibukan tugas di sekolah waima menjaga anakanda tercinta membuatkan momen kalam di sini tinggal sepi.

2 hari semalam tlh berakhir appointmen bersama doktor pakar. Rasa sayu dan sebak ble doctor said

"pn mia...byk improvemen dr sakit yg puan alami ni...pn dah x sakit sendi mcm dulu ka?," kata doktor tersebut.

Dalam hati nada syukur dilafazkan..mujur doktor India..klu doktor muslim nak je ku kata "alhamdulillah".

"yup..tu yg saya rasa...sakit kulit saya pn msh under pkr..tapi going well,"


Doktor lelaki india terus memandang ke arah diri..seakan ada sesuatu ingin dibicarakan

"eh aritu puan overweight kan..tahniah now u have normal weight..wah,diet ka puan?,"

hm..aku tersenyum..malas nak jawab. Dalam hati, lega kerana dapat buktikan pada doktor ada juga penurunan hasil diet & workout ku selama ini.


Merintis hari demi hari..
Aku kian menarik nafas lega meneruskan kerjaya guru pemulihan di sekolah baru Jb ini. Sedar tak sedar sudah 6 bulan berkhidmat. walaupun jauh dr sisi suami (perlis-johor)....aku pasti ada hikmah tak terhingga Allah berikan buat aku..Ya... Allah ingin mengajar aku terus berdikari bersama anak lelaki ku Al Fateh. Selaku isteri memang hati mengharap dia di sisi..namun kita ini milik Allah...harus bertahan dgn segala mehnah cbrn...

Dalam suasana Ramadhan ini aku tersenyum kerana di saat melihat derita orang lain di luar sana..sekurang-kurangnya aku masih mampu bersama ayah dan ibu.


p/s : dalam usaha menyambung penulisan novel "Kerana Dia Untuk Ku".





Melarik Tinta Maya,



Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Monday, 26 May 2014

Menu Diet Mia (26/5/2014)


Sarapan (8.20 am)
Hl Shake (no milk-lebihkan air 400ml H20)

10.10am
1 bowl laksam (lbh kurang gini kuantitinya) + 1 glass air bandung + 1 cawan air 0

11.40 am till 2.30 pm
400ml H20

Petang (3.00 petang)
Green Tea with 1 red apple

Dinner (6.00 petang)
Ratah lauk & sayur (tapau..hehe) - no rice 


Workout
Hari ni berehat dr workout setelah 3 hari berturut2x buat..bagi bdn rehat jap..t sambung semula.




Melarik Tinta Maya,
 
 
 

 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

"Senam ku Sekadar 30 minit saja,"


Untuk melakukan senaman pada permulaan sesi agak sukar buat saya. Bayangkan sudah lama saya tak amal kan sesi senaman. Jadi pada kali ini saya target utk katakan "i must do it once in a week".

Begitu berkobar-kobar smgt sy rasakan. Risau juga khuatir saya tak mampu. Namun,saya kuatkan semangat ble sering membaca coretan rakan-rakan yg berdiet.

Kali ni tekad saya untuk be a normal weight woman bukan krn ingin nak pakai cantik ka @ pe2x..tapi sy kena turunkan berat krn kesakitan sendi saya ketara sejak kenaikan berat badan muncul. Saya tak marah akan teguan doktor pkr..memang benar ketika saya kurus dulu, sakit saya berkurangan..



Kini di sekolah setiap hari menaiki aras 3 tangga pun bagaikan semput. Tapi ada bagus juga ia melatih kaki & sendi kaki saya bergerak setiap pagi..denyut saraf akan berjalan jika ada pergerakan di awal pagi.

Berikut adalah sesi senaman yg telah saya lakukan pada week ke-2 (bermula semalam). Ketika menulis, saya baru saja selesai bersenam selama 30 minit. 

Jangan ditanya kenapa 30 minit saja..Itu saja had kemampuan bagi pesakit arthritis seperti saya. But i've enjoy it.

My Workout (25/5/2014)-DONE


squat

Senam regangan + 3 x sit up + 5x squat (petang)


burpees

Aerobic dance + 3x sit up + 3x burpees (30 minutes tonight)

So, let's start  with better healthy life style..



Hm..hari ni saya ada tea time rehat di kantin.
Let see how i manage to diet ok fren. Next workout before i'm going back to my hometown..hehe

Till meet u all again..

salam





Palitan Tinta Maya,



Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Sunday, 25 May 2014

Menu Mia (25/5/2014)



Week 2 Diet bermula...

Sarapan - HL Shake (no milk)

Lunch
nasi putih 3 sudu besar + 3 ketul labu kecil (kuah lemak x amik) + 1 ayam goreng kecil + 1 ikan gelama kecil goreng + 1 gelas air H20

Petang 
400ml green tea with lemon + 1 pinggan kecil hirisan mempelam

Dinner
1 roti wholemail grain + 1 telur rebus + sup sayur + 1 gelas air 0

8.30 - 10.00 malam
400ml h20





 
 
Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Antara Tuntutan Berdiet & Amal Ibadah???


Semalam telah berakhir sesi Minggu 1 diet yang saya mulakan. Orang kata "permulaan pasti menyakitkan?," .Ya,memang benar....sakit untuk kesihatan atas nasihat doktor mungkin sesuatu yang bakal mendatangkan manfaat akan datang.

Dalam saya berdiet....
Saya tetap merasa bersyukur atas keprihatinan insan-insan di sisi memberikan pelbagai nasihat dan sokongan. Sememangnya dalam kte berdiet..mungkin orang lihat kte beria-ia menjaga kesihatan tetapi adakah kte tidak beria-ia melakukan amal ibadah.

Bagi saya selaku muslimah..amal ibadah tetap dimanfaatkan jua waktunya. Jika senaman dalam seminggu ada waktunya, manakan mungkin untuk membaca 3-4 potong ayat sehari tidak boleh..betul tak? solat ..apatah lagi wajib ditunaikan.
 
Pendapat saya secara peribadi....
Dalam apa saja perkara melibatkan amal ibadah,saya tidak suke mengkhabarkan kpd org ramai..bkn bermksud x nak mengajak org ke arah Islam..tetapi saya lbh suke beramal secara diam tanpa menghebahkan kpd org.


Tetapi..
Ble saya berdiet..niat saya menulis di sini adalah utk sama-sama berkongsi. Saya suka akan pengisian ilmu di FB KDO Online dan Kelab Diet Atkins. Kedua-dua group ini saya ambil positif akan segala pengisian ilmu kesihatan dan diet.

Begitu juga dgn ibadah....walaupun FB diet nampak selalu di hati..tetapi menyertai group bersifat forum islamik menjadi suatu kemestian utk mengisi ruang jiwa yang terkadang masih lumpuh ilmu keagamaan. Saya akui saya bukan muslimah terbaik..tetapi saya sedang cuba menjadi yg terbaik.

Utk mengharapkan kesempurnaan dari diri saya yg hakiki secara total memang tidak betul..krn kte insan pasti ada kekurangannya.

Pada entri hari ini....saya bermuhasabah atas nasihat seseorang. Bukan saya tidak terima nasihat beliau tetapi sy sdg menyelak mungkin ada baik buruknya....



Tima kasih shbt atas nasihat..
insyaallah sy akan tetap meneruskan diet demi kesihatan dan sakit yg sdg sy alami....semua org tak tahu masalah yg dihadapi..terkdg kte mengharapkan pd masa yg sama insan di sisi memahami kenapa kte berdiet tetapi itulah yg sy boleh katakan...sokongan amat penting utk menjayakan suatu sesi kesihatan. 

Tanpa sokongan....muslimah seperti saya yg mengidap psoriathic arthritis ini mungkin boleh jatuh..sokongan manusia tidaklah ku harap sepenuhnya tetapi semoga Allah terus memberi sokongan dan kesihatan yg kuat utk aku terus berbakti pd semua.

Semoga Allah beri ketabahn buat saya untuk berdiet & dlm masa yg sama sentiasa ingat akan diri-Nya..sentiasa berlumba-lumba membuat ibadah seiring dgn amalan berdiet.




Melarik Tinta Maya,
 


 
Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

Saturday, 24 May 2014

Mia Mengandung Tapi Berdiet?Ye ka?hm,



Salam maya untuk rakan-rakan yang masih ikuti perkembangan Mia.

Alhamdulillah perjalanan diet minggu 1 berjalan lancar. Sesungguhnya kesusahan utama memang akan dirasakan pada minggu 1 ini. Namun Mia kuatkan semangat. Berat mia sememangnya kian naik selepas berjumpa dengan doktor pakar Mac lalu. Pada ketika itu still 58kg....

Tapi semalam Mia dh menetapkan syarat pada diri akan timbang setiap weekend sahaja. Tak sangka pula dh jadi 56.5kg. Sampai 3x Mia naik penimbang. Takut tersilap ka apa kan. Mia punye tinggi (152cm)..


Jika ada yg bertanya...saya mengandung @ tak kini? 
NO..saya sedang berdiet dlm keadaan normal ...

Ini adalah menu 23/5/2014.....workout minggu 1 ni mia target seminggu 1x pun dh memadai bagi yg ada komitmen anak kecil...kalau dpt 2x..it's good dr tak buat langsung,kan?



Sarapan (7.40am)
HL Shake (kurangkan susu,lebihkan air 0)
 
Lunch (12.30 tengahari)

(seperti dlm gambar) - nasi segenggam saja + 1 gelas air msk

2.00 hingga 4.00 petang
500ml H20 + 2 roti wholemail grain



Workout Time (mia bersenam atas nasihat doktor ikut kemampuan..x leh over)
-senam regangan +aerobic dance + 5x sit up 
(4.30 pm till 5.00 pm)

5.15 Petang (lepas workout)

3 hiris mempelam + 400ml green tea with lemon

Dinner
1 bowl tomyam + ratah sayur kacang panjang with chicken




Melarik Tinta Maya,



 
Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute