Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Monday, 8 July 2013

Bersenam bagi ibu ada anak kecil,xde masa?apa mia nak buat???

Hi,kawan-kawan...

Terasa runsing juga kepala Mia ni ble memikirkan how to solve my problem

"ada anak kecik,suami pulak jauh ...pergi keja dr rumah ke sek jauh..balik dh penat...diet2x juga...tapi ble masa nak senam ek?hidup memang sepatutnya x leh bg alasan,kan?huhu,"

Hm...hari ni mia mencari solution. Alhamdulillah week 1 memulakan sesi 90 Days Weight Loss Challengge berjalan lancar. Ha, bab cheating day tu wajib ada juga sekali sekala dlm menu dinner.....

Tapi..of course,mia kurangkan kuantiti,cari makanan like sup@ratah ikan/sayur..gitu je la..janji x melantak makan nasi putih over action.

Ha.....ble masa ya mia plan nak senam ni..+ dah nak Ramadhan rabu ni..




Antara aktiviti yg mia bakal mulakan :-

1) Senam di hujung minggu even Ramadhan..amik la masa 30 minit. Ble anak tido like 10am..ok la...Ble baca panduan Kelvin Zahri..

"seeloknya bersenam 2-3 jam selepas dah menikmati hidangan karbo...like me klu dh sarapan hujung minggu 8am...ok la tu 10am mulakan senam,kan?,"


2) Di sekolah..kena didik diri even Ramadhan....jgn mengeluh ble selalu kena naik tangga panggil murid pemulihan ka..kena g pejabat byk kali smpi lenguh bawa barang..senyum ja,mia..anggap cam senaman

"setiap larian tangga boleh bakar sebanyak 5 kalori tau....wp 5 kalori,tp ia lbh baik kan kwn2x..dr xde langsung,"


3) Mia nak cuba park kereta di sekolah jauh dr bilik pemulihan & blok utama sekolah. 

"Dasarnya berjalan di mana saja & pada bila masa yang boleh ..salah 1 senaman mengikut Kelvin Zahri. Ia mendidik kte untuk sentiasa melangkah tnpa manja diri selalu,"


4) Nak makan dgn lebih kerap....nak kena ada snek juga like buah ka/whey protein,oat,yogurt dll...(ni dlm proses..time ramadhan, kena la plan lain,kan..hehe) 


5) Makan makanan pedas

"Ia boleh panaskan badan mia...so ia akan membakar kalori lbh banyak lagi,"


6) Ha...ni tips dr Kelvin Zahri - hubungan kelamin (seks)...ups,bg yg kahwin je ya..ia adalah senaman yg baik & dpt bkr banyak kalori..

"Tahukah anda bahwa 30 minit hubungan kelamin (seks) dpt bkr 100 kalori@lebih?,"


7) Mia nak banyak ketawa & senyum - krg kan stress & juga bakar kalori


8) Kopi & supplemen metabolisme lain juga dpt bantu + kan pengeluaran kalori


9) Hm..bg mia yg ada anak..mia akan bermain dgn anak2x....smbil merapatkan hubungan...jd juga terapi senaman 


10) Mia mewajibkan diri untuk buat kerja rumah..setiap pagi basuh baju...cuci rumah/bilik hujung minggu & lain2x la keja rumah....




Ha..banyak tips mia dpt dr Kelvin Zahri...harap2 membantu la mia sbg ibu yg ada anak kecil memulakan pendekatan awal buat senaman....

"org kata dr plan ja..baik wat perlahan-lahan....wp mia ada sakit arthritis...doktor xde la kata x boleh senaman langsung..tapi dia galakkan at least senaman 30 minit....seminggu 2-3 kali pn dh memadai bg pesakit seperti mia....nak wat senaman pn kena rujuk doktor,...kang membinasakan diri klu tersalah teknik...as for me,mia lebih suka jogging setempat,sit up, senaman kegel,aerobic with music (lani...anak tido..mia ikut rentak tanpa music....jnji buat k! ),"





Melarik Tinta Maya,



Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

0 comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute