Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Saturday, 7 September 2013

Tragedi DIET ( Food& Drink Kursus Di Hotel)


Melihat pemandangan luar tingkap hotel saat hari pertama saya menginap untuk kursus selama 3 hari....perkara 1 dlm buah fikiran saya adalah :-

"how to control food & drink ble mana ada di hotel?,"

Kenapa saya risau?
Bagi yg berdiet....perkara ni memang merisaukan.

Sebab
Of course...kita akan tak semena jadi tamak ble tengok segala jenis hidangan mkn minum di hotel..sedap2x belaka,kan?

Banyak kejadian berlaku & mematangkan diri saya sepanjang sesi mkn minum di kursus ini ...selain menjejak ilmu2x yang diberi oleh pegawai.

Hari pertama kursus (4/9/2013)


Saya masih ingat lagi kala kali 1 makan petang ...hidangannya bihun goreng & kuih kasui ..

PILIHAN SAYA? 
No bihun goreng ...Juz 1 piring kecil (2 kuih kasui). Jika org lain memilih tea/coffee with sugar & creamy milk. Not for me..just 1 glass air suam.

Walaupun saya ambil 2 kuih kasui...aduhai,betapa tamaknya saya. Sempat ditegur rakan yg tak dikenali (1st time masuk kursus).

"eh,tak habis ke makan 1 kuih kasui ni?kenapa?," soalan yg pantas ditanya seorang guru muda langsing berkebaya merah yg turut hadir kursus.

Aduh,malunya saya!

Boleh pulak saya wat alasan

"manis sikit kuih tue...lagipun tetiba kenyang pulak,"

Saya lihat muka guru muda tue..mcm marah kat say7.Yela, salah saya juga membazir kan!

 antara set ulaman yg ada di hotel ini

Itu kejadian 1...malamnya berlaku 1 kejadian kala sesi dinner.

"eh,sikitnya cikgu amik nasi..diet ke?,"entah muncul suara seorang guru lelaki muda. Adik dr saya la....

"sikit2x ja...kang amik banyak,tak habis pulak," Itu jawapan saya setelah teringat kejadian petang tadi.

Di meja makan pula,sedang enak menikmati dinner bersama kawan2x...roomate sebilik Kak R pula bertanya 

"eh, kenapa awak makan sikit je," 

Sikit ka aku makan?
Segera muncul di kepala bab soalan ni !!! Macam ok je bagi saya


Dinner
Nasi (2 sudu besar) + 1 ayam kecil (kuah lemak langsung x amik) + sayur wantan + ulam-ulaman + 1 dadu betik + 1 hiris tembikai (kecik je kat hotel) + 1 mangkuk sup + 1 gelas air suam

Actually byk menu..tapi saya memilih...ketika saya ingin mengambil sup pun ada se1 guru laki tua menegur..pelik agaknya

"eh sikitnya sup,"

"cukuplah tu..kang tak habis,"senang aja jawapn saya.

Soalan kak R tadi sempat aku jawab

"diet kak," Time ni aku sengaja buat roomate lebih jelas..agar dia tahu aku nye berat bdn asal dgn sekarang.


Alhamdulillah masuk hari kedua hingga ketiga (akhir kursus)....segalanya berjalan lancar wp makan 1 hari 6 kali hotel sedia ...apa aku buat :

1) Set mind time sarapan 
Contoh menu breakfast
- bubur nasi (alahai mangkuk kecil sangat mcm dok minum air teh tu.lega aku!) +
1 dadu betik + 1 roti wholemail grain (org lain siap ltk mentega,kaya..i said no to      my breakfast) + 1 gelas air suam (elak minum teh@coffee)

2) Time lunch,dinner,kudapan pagi (10.30am) & minum petang,supper...semua aku amik dlm portion piring kecil...wp dijamu koew teow goreng,aku set kan minda untuk amik 1 garfu besar saja kautnya..so hidangan tak setamak org lain..hahaha

3) Aku set kan juga minda sepanjang 3 hari kursus,hanya dibenarkan aku minum air teh (2x saja dlm kuantiti sederhan + less sugar)...
p/s : ble pi hotel,mau juga merasa...rugi lak x amik langsung kan!!! hehe


Sebenarnya perkara paling best aku rasa sepanjang ada di hotel..bab air suam memang wajib disediakan pihak hotel...baik di bilik kursus,bilik penginapan serta ruang makan....so,aku x kantoi langsung minum air ais. Org lain aku tengok berebut2x kejar air ais...not me !!!!

Kerisauan aku mula menapak...ble fikir tentang workout.....

Namun aku dh set kan jadual minggu ni siap2x sebab aku tahu aku akan mkn bertubi2x di hotel dlm 1 hari...



SELASA 3/9/2013 (SEBELUM DAFTAR KURSUS RABU 4/9/2013)
DONE - 30 minutes warm up + aerobic dance 

 4 - 5 SEPT 2013 (DI HOTEL)
DONE - 5x sit up  2 hari ini

6 SEPT 2013 (checkout from hotel)...petang nya
DONE - 40 minutes workout warm up + aerobic dance

7 sept 2013 
DONE - 20 minutes warm up + jogging setempat +5x sit up



SEMUA INI AKU BUAT UNTUK TERUS KEKAL MAINTAIN NORMAL WEIGHT & SIHAT DIRI.
PADA AKU WP APAPUN SUPLEMEN PRODUK KTE GUNA PUN,JIKA XDE DISIPLIN DIRI DLM BERDIET..MATLAMAT SUKAR DICAPAI.

'mungkin ramai orang amalkan diet no rice ..tapi pd aku...rice 1 hari 1 genggam wajib...aku memang jenis tak leh diet tanpa nasi..itu menu wajib aku....biar la orang kata berat aku mungkin x kan turun 3kg seminggu seperti ada org diet tanpa nasi..kurangkan karbo..sebab jurulatih kesihatan yg pernah guide aku said...penurunan berat sebulan wp 1 kg diiringi penurunan inchi bdn pun sudah memadai...jgn seksa diri & bdn ...takut 1 hari nanti ble mana kte berada di kelompok org ramai..kte still kena menikmati mkn minum yg disediakan..bak kata kevin zahri & encik susu sejat...pengiraan kalori,cara masakan & pilihan menu ..jumlah ambilan menu perlu dihitung....air suam wajib jadi keutamaan...begitu juga buah & sayur untuk kesihatan kulit,"

1 lagi yg aku nak katakan 

"ramai orang menilai kte gemuk dengan berpakaian..tak perlu la saya menunjuk kat orang dgn pakaian ramping di pinggang....baru org nak kata saya dh kurus...namun x salah jika kte buat perubahan kan? as me..yg suka pakai baju kurung longgar,ramai kata saya gemuk..realitinya hanya kte saja tahu inchi bdn kte turun @ tidak..pedulikan apa org kata..janji terus maintain normal weight..tak perlu sampai underweight pulak k,"

Itu prinsip aku...prinsip korang yg berdiet pasti berbeza kan???

Tak kira wat diet atkins ka..diet ala artis ke...diet no rice ke..diet with supplemen ka...semuanya need DISIPLIN & SEMANGAT.

Ayuh,berjuang wahai rakan-rakan..
Berjuang untuk kesihatan diri....maintain our normal weight to ideal weight.






Melarik Tinta Maya,
 






Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

2 comments:

*hani sayang* said...

kuatnya semangat dia....meh nak pinjam mehhhh.....

Nafira usof said...

kalo zura kat tempat Mia tak tau lah tahan ke tak ngan makanan sedap2 tuh. hehehehe

caiyok2!! sama2lah kita berdiet.

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute