Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Tuesday, 20 August 2013

Dugaan Diet Raya 2013


Siapa kata....nak berdiet tu bagaikan 'kacang'.
Perjalanan diet yg aku tempuh sesungguhnya terasa sukar.

Walaupun pada permulaan track aku merasakan segalanya positif,namun ada juga cabaran lain yg menghiris hati.

Raya 2013 kali ni bukanlah tidak bermakna...
Tetapi...terasa bagaikan perjuangan diet belum sampai ke kemuncak.

Kata-kata & omongan insan-insan sekeliling memagut hati untuk menadah kesabaran.

Teringat 2 minggu cuti di kampung..

"eh,sama ja nampak,Mia sekarang..tak berubah pun!,"

HATI KATA : 
"ya allah,mereka tak tahu sejauhmana aku berdiet....takpe,pedulikan!,"

" tengok Mia gemuk ek....berisi,"

HATI KATA : 
"mcm nak gelak sbb diaorang tak tengok lagi gmbar lama & berat dulu dengan sekarang..diaorg tak tahu baju aku pakai lani baru muat dipakai..sabar je la,"

Yang buat aku nak gelak lagi sakan sebab orang yg cakap kat aku tu kurus keding...

Paling tak tahan...
Ble kaum lelaki menegur..
Yg menegur tu siap cakap

"kte ni tak mcm awak...badan sasa...berisi lelaki..bukan gemuk,"

aduh,pedasnya..!!!

Laki tu siap kata lagi...

"bila la perut ko nak jadi mcm dulu ek?,"

HATI KATA :
"mcm la perut dia tak buncit...lepas bersalin,biasa la..aku kan tgh berusaha ni..ingat semua benda nak nampak hasil bagaikan silap mata ka,"

Yang paling sedih bila orang yg dekat di hati menegur...
Ntah nape dlm sedih2x tu pun aku rasa syukur juga.



SEBAB !!!

1) Still ramai orang yg concern ttg kegemukan aku wp aku baru terkedek2x ke normal weight.

2) Yg tersayang nak isteri sentiasa cantik & indah di matanya

3) Ia buat aku lbh tercabar & semangat menangkis semua tohmahan.


Teringat pula dialog ble nak menjamu selera

"eh,mia laksa kan sama ja mcm makan nasi,"

HATI KATA : 

"ups...tq la ingatkan mia ya..,"...haha..terus aku kurangkan kuantiti.

Ble puasa pula tima raya tue..ada pula yg buat aku tersentap

"hi, raya2x pun nak pose...udah2x la tu...diet ko tu tak kemana pun...be hepi..makan je time raya2x ni,"

HATI KATA : 

"ya allah,kenapa la diaorang tak bagi aku semangat....cabaran2x,"


Natijah hasil raya 2013 kali ni benar2x memberi 1000 mcm cabaran buat diri saya...

"Bukan mudah sebenarnya nak jadi indah di pandangan mata semua...terutama kaum lelaki yg suke memandang kecantikan,kelangsingan wanita.,"

mereka alwez kata 

"normal la tu,mia..lelaki suke tgk yg cantik langsing,"

Dengan itu..naik cuti raya ni..
Aku back to the track diet..wp sukar..aku kena usahakan...
Yakin boleh...yakin boleh...




Melarik Tinta Maya,
 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

3 comments:

aliz alisha said...

xpe awak..we faced the same thing..buat muke redho je..janji kt buat utk diri sendiri

Nafira usof said...

Awak pasti boleh! kuatkan semangat k~

zura bersyukur sebab balik raya kali nih tiada 1 pon kata2 yang buat zura down.. semua membangkitkan semangat. mungkin jugak sebab zura x pernah sekecik ini dari dulu. so semua terkejut bila zura dah turun sket berat badan. hati berbunga2 jer..

Hana Farhana said...

syabas kak mia sbb positif dgn semua cbrn..:)insyaAllah semua 2 ada hkmahnya spya akak lbih kuat smgt & berusaha..kak mia dah berusaha sjauh ni,kna truskan tau & jgn sesekali ptus asa.gud luck kak:)

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute