Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Friday, 23 August 2013

DIET "Perlu sangat ka ko bagitau semua orang???,"


Hari-hari yang saya lalui dulunya terasa kelam...tetapi sedikit demi sedikit makin cerah sinarnya.Kerjaya Guru Pemulihan Khas masih semangat diteruskan meski setiap hari perlu berulang-alik 1 jam setengah pergi&balik (JB-Rengit).

"Laratnya kak,Mia?," spontan keluar kata-kata dari seorang adik.

"hm..larat atau tidak..akak kena tabah untuk teruskan hidup...wp terkadang lelah krn kini terpaksa bertolak seawal jam 5.20am...pemanduan terkadang melelong juga jadinya akibat mengantuk ..maybe keletihan akibat setiap hari ulang alik...,"

Bab tue...
Biarlah saya jadikan sebagai pengalaman sepanjang saya menjadi guru & seorang ibu berjauhan dr suami.

 HARI PERTAMA RAYA (AL FATEH NGANTUK TUE...)
"ramai sedara tak tahu..hadiah baju kurta ungu pemberian suami 2 bln slps lahirkan anak (utk my besday)...saya baru ja muat pakai ni size M...huhu)

Cerita & sindiran tentang kegemukan saya di Hari Raya masih menebal di jiwa...Entah kenapa..saya bangkit sedikit demi sedikit.

Benar kata Adik Zul (taknakgemuk.com)...

"ble kata berdiet,kte kena beritahu orang sekeliling,"

Nasihat yang 1 ni..saya cuba aplikasikan..wp sukar juga sampai ada yg kata

"nak diet pun ko nak bagitau orang...diam2x sudah la,"


KENAPA SAYA SETUJU KATA 'ZUL' BAB NIE???

1) Kita perlu bagitau orang supaya dia tau kte ada misi yg nak dicapai.

2) Orang akan tempelak kita ble kte suka melantak
Cth " eh,ko kan diet....mana leh mkn banyak?,"

3) Kita akan lebih berhati2x pilih makanan & tgk kalori ble orang semua tahu kte diet

Alhamdulillah saya dah tak rasa malu jika 1 sekolah tahu saya sedang berdiet. Ucapan terima kasih kepada orang kantin saya selalu support even ble saya beli makanan dgn kata2x

"nak ikan,sayur ...no rice," Itu pesanan saya selalu pada orang kantin.

Tau pe dia jawab 

"oo...cikgu tgh misi diet ya..ok ..ok...faham2x,"

Ha,kan senang..ble ada org yg faham.


1 lagi ble org tersayang tau kte diet..As for me,selalu juga la dapat sindiran dr tersayang

"eh,awak makan bihun banyak..bukan sama dgn nilai nasi putih ka..kata diet,"

Pergh...terbakar kan..ble dgr org kte syg ..ckp gitu ! 

Saya amik positif 

"aku diet ni pun untuk cantik di mata suami...tak kan nak gemuk2x..kang tak sihat pulak...," Kataku monolog dlm hati berkali2x.

Sebenarnya ada bagus juga.
Diaorang tu tgh cabar kte supaya jayakan misi...
So..cepat2x kte stop...hahaha..


Saat ini sudah kira-kira seminggu naik sekolah....
Terima kasih pada insan-insan yg menegur (yg mengenali diri)

"cikgu mia...dh nampak beza dgn saya jumpa cikgu masa pantang aritu..masa cikgu pantang aritu memang chubby...tak sangka kuat smgt tul cikgu berdiet ni,"

"eh sapa kata cikgu gemuk..ok ja.ada perubahan la..mgkn diaorg di kampung tak tengok gambar asal cikgu kot masa 71kg dulu..,"

"amboi lani..makin dah buka almari pakai baju2 lain setiap hari..dh muat ya?,"

Segala perubahan yg terjadi kini..
Saya mengucap syukur kerana betapa lelahnya saya berusaha.


Secara dasarnya....

"Saya gembira...wp tidaklah turun banyak kg mcm kawan2 yg sdg berdiet Atkins,tetapi penurunan biar lah slow & steady...turun inchi dulu ka..turun berat dulu ka..if turun mendadak pun..takut naik cepat..diet saya wjb ada nasi dlm menu,"

Misi workout minggu ini..
Baru sekali buat..akan ditunaikan 2x lagi hujung minggu ni..

Chaiyok..menuju puncak jaya,Mia 




Melarik Tinta Maya,
 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

4 comments:

Nafira usof said...

InsyaAllah~ Caiyok2! moga kita sama2 berjaya k~

me said...

You go girl!

me said...

You go girl!

Hana Farhana said...

teruskan usaha kak mia:)
smgt kak mia bg hana inspirasi bla dah lpas kawin & insyaAllah ada baby nnt.
InsyaAllah hana nk mantain jg:)

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute