Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Tuesday, 28 May 2013

Menggapai Misi Diet Kala Musim Cuti Sekolah-Berjayakah???


Salam maya buat semua...

Jika semalam saya berkongsi akan menu dan plan diet sejak saya bergelar seorang ibu. Hari ini, saya masih menanam azam dan tekad untuk meneruskan misi diet saya. Bulan Jun ni ...azam saya untuk mencapai angka 5_kg....Jika aritu start saya bersalin dengan ketinggian 152cm (saya ni jenis orang rendah, gemuk badan pear)...Ogos 2012 (71kg)....End Mei 2013 ...saya baru dapat 60.3kg (still overweight). Mampu @ tidak saya capai ke arah target 5_kg..

Ya,...kena kuat semangat demi mencapai berat normal weight semula.Memang benar orang kata kena set minda...Tapi kadang-kadang dalam berdiet kantoi juga kan.hehe

Apa taknya ble mak masak makanan sedap sikit..dah terbau rasa nak makan.

Bila ada jemputan kenduri berlambak time cuti sekolah ni, aduh mula naik risau.

Bila balik kampung ja...hi,susahnya nak berdiet..org kata itu ini.

So, misi dan strategi balik kampung cuti sekolah ni...saya kena set kan minda,kuatkan hati,pedulikan pa org kata...kena buat....kalau x buat, saya mgkn x capai misi tue. Semuanya demi kesihatan sakit saya juga..atas nasihat doktor.


1) Saya dah bersedia dengan plan Supreme Diet Biodex ...At least klu nak elak dr makan malam ...dapatlah saya minum meal ni...

2) Tengahari..mgkn saya kena join makan dgn ahli keluarga,suami /ke kenduri...pergi kenduri...pastikan kena amik nasi 3 sudu ja...lauk pun elakkan banjirkan kuah berminyak ya....

3) Katakan pada diri untuk kuat minum air masak sekurangnya 1 liter lebih sehari + dengan teamix peach/teh hijau.

4) Jika ada orang ajak makan..kena ambil hati makan juga tapi pilih menu & makan dalam kuantiti piring/pinggan kecil...

5) Nak bakar kalori?kena la rajin selalu berjalan amik angin kat kampung,tolong membersihkan rumah,dll lagi...

Hm, ada lagi ka?Rasanya cukup la setakat tu..Kang list banyak2x..x terbuat pulak..Org kata baik buat dr hangat-hangat tahi ayam je menulis...huhu.

Ayuh,kawan2x yg sama misi dengan Mia..kte cabar diri mencapai misi normal weight.



Melarik Tinta Maya,


 

Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

0 comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute