Asal (58)..Terkini 10/7/2014 - 54kg

Monday, 27 May 2013

Diet Mia as a Mum -> ' Utamakan Anak'


Realitinya saya sedang mencuba perlahan-lahan melakukan plan menu diet. Namun dinyatakan di sini..saya berdiet mengikut kemampuan diri saya...Saya mempunyai anak untuk dijaga..Jadi tenaga amat diperlukan...Bermakna..diet menu saya tidak mengikut sepenuhnya saranan pemakanan coach...bagi saya, diet..diet juga..tapi anak harus diutamakan. Jika saya xde tenaga & penat,bagaimana nak jaga anak kan?

Namun, jika ada yg bertanyakan adakah saya bersukan/bersenam sekarang lepas ada anak?

Jawapannya : Memang agak sukar sejak anak saya dr 1-9 bulan kini...Untuk makluman para pengunjung, dengan keletihan saya pergi kerja dr JB ke Rengit ( 1 jam naik highway)..Balik dr sekolah (rengit ke jb)...1 jam perjalanan....korang dapat bayangkan apa yg saya alami..Walaupun berjauahan dengan suami yg kini ada di utara (perlis), saya masih memanjatklan kesyukuran kerna masih ada keluarga di sisi...

Walaupun kadang-kadang merungut juga keletihan pergi balik keja jauh,Balik rumah terus jaga anak (ambil alih tgs ibu yg jaga anak)...saya kuatkan semangat.. Walaupun dihadirkan Allah akan ujian penyakit psoriasis & psoriatic arthritis (hosp pakar)..buat saya,namun Allah banyak permudahkan saya...alhamdulillah...


Ini bermakna...saya tidak bersenam..juz sit up saja....Lagi pun saya dinasihatkan doktor pakar tidak boleh bersenam over sangat memandang sakit arthritis yg saya alami..Saya terpaksa menjaga kesihatan demi menjaga anak.


Antara menu yg sering saya buat adalah seperti di bawah...Contoh hari ni ya :-

Breakfast (7.00am)
HL Shake (Chocolate)

10.00am (Rest at school - ada class +an today)
 air mineral 500ml + 1 small gardenia muffin

3.30 petang - 7.00 malam
teamix peach (campur dengan 700ml H2o)

4.00 petang
HL Shake + 1 roti putih gardenia

Dinner (7.00 malam)
1/4 nasi putih + rendang ayam + sayur kacang panjang goreng udang 

Ha, ni la dia antara yg saya buat....So, anda bagaimana..Share la menu diet dengan saya.

Hingga berjumpa lagi k.

p/s :sekali sekala terbabas tu biasa la kan..manusia not all perfect..Tul x???



Lakaran Tinta,


 





 
Terima Kasih Sudi Baca story Tinta Pelangi Mia Zara Ina

0 comments:

 
♥ Copyright © 2013 reserved to Myself. Template Edited by Cik Rose Cute